Futiksen EM-veikkaus 2016!

Penjami Lehto | June 8th, 2016 - 11:30

FullSizeRenderEM-kisojen virallinen peliväline saapui tänään postissa. Pumpattuani pallon ottelukuntoon pyyhin kostutetulla liinalla varastoinnin ja kuljetuksen aikana syntyneet tahrat pois. Pallon pinta tuntuu hylkivän likaa, mutta toisaalta sen voimakas tekstuuri tarjoaa turhankin oivallisen tarttumapinnan kaikelle mahdolliselle – ei pelkästään maalivahdin hanskalle tai nappulakengän sisäsyrjälle.

Päällisessä on kuusi yhteen sulautettua moduulia, minkä ansiosta saumoja on vähemmän. Muuten pallon ulkoasu ei ihmeemmin säväytä: vaikka graafinen kuviointi jättää kauniisti tilaa valkoiselle, tuntuu sen geometria logoineen ja tuotemerkkeineen jotenkin sekavalta. – Mutta kun tuuppaan pallon vierimään lattiaa pitkin, huomaan erehtyneeni. Liikkeessä kuviointi on edukseen. Peli tekee pallosta kauniin. Ehkä siitä tulee vuoden 2016 kisapallon nimikin: Beau Jeu – “kaunis peli”.

En kuitenkaan aio kiintyä siihen liikaa. Beau Jeu on omanani vain kisojen ajan. Heinäkuussa se tekee onnelliseksi Luutiin EM-veikkauksen voittajan. Mukaan veikkaukseen on kutsuttu joukko kirjallisuusväkeä: kirjoittajia, toimittajia ja harrastajia. Luutiin lukijoille emme valitettavasti tällä kertaa veikkausta järjestä – ehkä seuraavissa futiksen arvokisoissa, mikäli tästä tulee perinne – mutta kaikki kommentit ja spekulaatiot ovat tervetulleita.

Julkaisen veikkausten vastauksien lisäksi jokaiselta avoimet kommentit – ne ovatkin todistusarvoltaan tämän postauksen kiintoisinta antia. Sitten kun alkulohkot on pelattu, teen väliaikapostauksen, jossa selvitellään, miten veikkaukset alkulohkojen osalta ovat menneet.

Alkulohkojen lopullisten sijoitusten lisäksi veikkauksessa on kysytty ne neljä lohkoa, joista parhaat kolmoset jatkavat, maalikuningas, eniten maaleja tehnyt maa, välieräjoukkueet, finalistit ja finaalin voittaja eli Euroopan mestari. Postauksen lopussa veikkauksen pisteytyksestä.

Kisa alkakoon! Toivottavasti jalkapallo kesäaiheena ei karkota Luutiin kulttuurinnälkäisiä lukijoita.


Aleksis Salusjärvi, päätoimittaja (Kiiltomato)

Ei saakeli, ihan pässinlihaa koko homma. Müller ei oo ees selkee kärki, mutta tässä turnauksessa se tekee ne reput ei auta mikään. Peluutusjärjestelmä suosii Ranskaa, mutta se tippuu ekaan kovaan vastukseen. Ainoa kysymysmerkki on Belgia – on mahdollista, että se tiputtaa Saksan. Sillon tää koko homma menee niin, että Belgia voittaa mestaruuden.

Alkulohkojen lopullinen järjestys (jatkajat mustalla):

  A   B   C   D   E   F
Ranska Englanti Saksa Espanja Belgia Portugali
Romania Venäjä Puola Turkki Italia Unkari
Sveitsi Wales Ukraina Kroatia Ruotsi Itävalta
Albania Slovakia P-Irlanti Tšekki Irlanti Islanti

Eniten maaleja, pelaaja:  Thomas Müller (Saksa)
Eniten maaleja, joukkue:  Espanja
Välieräjoukkueet: Espanja, Englanti, Ranska, Saksa
Finaalijoukkueet: Espanja, Saksa

Mestari:  Saksa


Tapani Kinnunen, huligaani

Englannin 1966 maailmanmestaruus tuli maalilla, jossa pallo ei ylittänyt maaliviivaa. Siitä britit maksavat yhä sakkoja: yksi vihatuimpia jengejä! Portugalia vihataan narsistisen Ronaldon takia, olkoonkin että kaveri on tällä hetkellä maailman paras futari. Näiden kahden joukkueen kohtaamista toivon EM-finaalissa 2016. Luultavasti siellä kuitenkin on Saksa ja Espanja – sehän sopii niille, jotka pitävät varmuuden vuoksi vyötä, henkseleitä ja suojaverkkoja.

Belgia voisi olla kisojen yllättäjä, vaikka se ei herätä kenessäkään intohimoja. Ranska isäntämaana menee pitkälle. Parasta kuitenkin, jos finaalissa kohtaisivat Englanti ja Portugali. Se olisi osoitus siitä, että ihmiskunnalla on vielä toivoa.

Alkulohkojen lopullinen järjestys:

  A   B   C   D   E   F
Ranska Englanti Saksa Espanja Belgia Portugali
Sveitsi Venäjä Puola Kroatia Italia Itävalta
Romania Wales Ukraina Tšekki Ruotsi Unkari
Albania Slovakia P-Irlanti Turkki Irlanti Islanti

Eniten maaleja, pelaaja:  Cristiano Ronaldo (Portugali)
Eniten maaleja, joukkue:  Englanti
Välieräjoukkueet:  Englanti, Portugali, Ranska, Saksa
Finaalijoukkueet:  Englanti, Saksa

Mestari:  Englanti


Harry Salmenniemi, runoilija

Kannatan aina Italiaa, en voi itselleni mitään. En kuitenkaan usko, että Italiasta on tällä kertaa mestariksi asti. Toivon silti Italian etevän pitkälle, ihan jo siksikin että olen maassa koko kisojen ajan.

Vuosikymmenet lajin parissa ovat opettaneet, miten hienolla tavalla jalkapallo murskaa sydämiä. Tällä kertaa olisi sopivan musertavaa hävitä finaali jatko-ajalla Ranskalle, jonka joukkuetta olen aina inhonnut. Se tuottaisi minulle kaikista eniten surua. Siksi uskon, että juuri niin käy.

Alkulohkojen lopullinen järjestys:

  A   B   C   D   E   F
Ranska Slovakia Saksa Espanja Belgia Portugali
Sveitsi Englanti Puola Tšekki Italia Itävalta
Romania Wales Ukraina Turkki Ruotsi Islanti
Albania Venäjä P-Irlanti Kroatia Irlanti Unkari 

Eniten maaleja, pelaaja:  Thomas Müller (Saksa)
Eniten maaleja, joukkue:  Saksa
Välieräjoukkueet:  Italia, Saksa, Ranska, Espanja
Finaalijoukkueet:  Italia, Ranska

Mestari: Ranska


Sami Liuhto, kirjailija, tekstitaiteilija

Ei niinkään se, että Ranska tuppaa voittamaan kotikisoissa vaan se, että Saksa voi myös hävitä finaaleja, on syy Ranskan voitolle. Tietenkin toivoisin, että maailman parhaan pelaajan johtama Portugali voittaisi, mutta mikään järkisyy ei puolla Portugalin voittoa. Espanjasta en ole oikein milloinkaan pitänyt.

Alkulohkojen lopullinen järjestys:

  A   B   C   D   E   F
Ranska Englanti Saksa Espanja Ruotsi Portugali
Sveitsi Venäjä Puola Kroatia Italia Itävalta
Romania Wales P-Irlanti Turkki Irlanti Islanti
Albania Slovakia Ukraina Tšekki Belgia Unkari 

Eniten maaleja, pelaaja:  Harry Kane (Englanti)
Eniten maaleja, joukkue:  Saksa
Välieräjoukkueet: Ranska, Saksa, Englanti, Portugali
Finaalijoukkueet:  Ranska, Saksa

Mestari:  Ranska


Mari A, kirjabloggari (Mari A:n kirjablogi)

Voittajana Saksa, koska maailmanmestarina ja rutiinilla vie. Tiukkana kakkosena Ranska, koska kotikisat ja varmasti panostettu tähän vuoteen. Kuitenkin kärkinelikossa melkoisen perinteiset maat, Englanti tippuu, koska niin monesti on tippunut. Mustina hevosina Belgia, Ruotsi ja Albania, Ruotsi esimerkiksi, koska Zlatan tekee maalit. Zlatan ja Lewandowski kiinnostavat, toisaalta mielenkiintoista myös katsoa, tuleeko EM-kisoista uusia tähtiä.

EM-ja MM-kisoja olen seurannut 80-luvun lopusta asti, joista ajoista muistan Hollannin Ruut Gullitin, jonka juliste oli huoneeni seinällä. Itse tosin en koskaan pelannut futista, koska asuin maalaiskaupungissa, jossa kansallispeli pesis oli se laji, jota kaikki pelasivat ja vain jotkut omituiset jalkapalloa.

2006 MM-finaalin aikaan nukutin 1-vuotiasta lasta. Zidane oli suosikkini, enkä voinut uskoa, miten törpösti pelaaja päätti uransa. 1-vuotiaani alkoi sittemmin pelata itse, ja kentänreunan innoittamana olen seurannut siitä eteenpäin kaikki tärkeät pelit ja turnaukset, EM- ja MM-kisat ja Champions Liigan. Kirjablogissani luin MM-kisojen aikaan (2014) melkein kaikki futismaat läpi (jotka pelasivat Brasiliassa). Nyt EM-maat menossa.

Periaatteessa ja järjellä uskon Saksan voittoon, koska saksalaiset ovat kuitenkin luoneet jonkun järjestelmän, joka tuo voiton Espanjasta. Tällä hetkellä espanjalaisilla on liian kova itseluottamus, joten eivät voita.

Alkulohkojen lopullinen järjestys:

  A   B   C   D   E   F
Ranska Wales Saksa Espanja Italia Portugali
Albania Englanti Puola Kroatia Ruotsi Itävalta
Romania Venäjä Ukraina Tšekki Belgia Unkari
Sveitsi Slovakia P-Irlanti Turkki Irlanti Islanti

Eniten maaleja, pelaaja:  Robert Lewandowski (Puola)
Eniten maaleja, joukkue:  Ranska
Välieräjoukkueet:  Ranska, Saksa, Espanja, Englanti
Finaalijoukkueet:  Ranska, Saksa

Mestari:  Saksa


Kristian Blomberg, kustannustoimittaja (Poesia)

Omaa elämääni sivuava Ranskan maajoukkuehistoria sisältää veistoksellista yksilötaitoa (Michel Platini), hulluuteen lomittuvaa nerokkuutta (Eric Cantona) ja – ah! – näitä molempia (Zidenine Zidane). Joukkueen tietoisuus heijastelee tätä punosta edelleen: Pogba, Payet ja Griezman pelaavat pakottoman tuntuisesti, ikään kuin todellisuudentajunsa menettäneenä. Todellisuudessa joukkue ei lukeudu taitavimpiin eikä taktisilta finesseiltään kovinkaan uudenaikaisiin. Kuin Fantomas liikkuisi taas keskuudessamme ja huomaisi, että maailmasta on tullut liian julma ja kyyninen klassisten mestaririkollisten täällä temmeltää. Mutta mitä hittoa, vielä kerran, menneiden aikojen vuoksi: allez les bleus!

Alkulohkojen lopullinen järjestys:

  A   B   C   D   E   F
Ranska Englanti Saksa Kroatia Belgia Itävalta
Sveitsi Venäjä Puola Espanja Ruotsi Portugali
Romania Wales Ukraina Turkki Italia Islanti
Albania Slovakia P-Irlanti Tšekki Irlanti Unkari 

Eniten maaleja, pelaaja: Antoine Griezman (Ranska)
Eniten maaleja, joukkue: Belgia
Välieräjoukkueet:  Ranska, Englanti, Ruotsi, Belgia
Finaalijoukkueet: Ranska, Englanti

Mestari: Ranska


Mikko Toiviainen, #pojatkinlukee

Espanja on dominoinut kahdet viimeiset kisat, mutta soisin, että loppuottelu pelattaisiin Saksan ja Espanjan välillä. Toivon, että Saksa voittaisi skabat, koska jotenkin aina Saksan spartalainen pelikuri on aina kiehtonut. En itse asiassa edes tiedä, ketä Saksan joukkueeseen kuuluu tänä vuonna, mutta eiköhän Thomas Müllerin (onko mukana kokoonpanossa?) voimin saada parit maalit verkkoihin. Saksan lisäksi tsemppaan Puolaa (Robert Lewandowski hei!) ja Islantia, jossa futiskulttuuri on noussut uuteen kukoistukseen viimeisen parin vuoden aikana uuden valmentajan ja Reykjavikin kupeeseen kasatun sisähallin myötä. En ole intohimoinen futisseuraaja, mutta EM:t ja MM:t tulee seurattua.

Alkulohkojen lopullinen järjestys:

  A   B   C   D   E   F
Ranska Englanti Saksa Espanja Italia Portugali
Albania Wales P-Irlanti Kroatia Ruotsi Islanti
Romania Venäjä Puola Turkki Irlanti Itävalta
Sveitsi Slovakia Ukraina Tšekki Belgia Unkari 

Eniten maaleja, pelaaja:  Zlatan Ibrahimovic (Ruotsi)
Eniten maaleja, joukkue:  Espanja
Välieräjoukkueet: Englanti, Saksa, Espanja, Portugali
Finaalijoukkueet:  Espanja, Saksa

Mestari:  Saksa


Teemu Laaksonen, toimittaja (Yle)

Veikkaan Saksaa mestariksi, koska haluan saada pisteitä tässä veikkauskilvassa. En ole Saksa-fani, mutta en kyllä suoranaisesti fanita mitään muutakaan joukkuetta. Lapsena kannatin Sócrateen Brasiliaa, joka pelasi kaunista ja tunteellista jalkapalloa. Myöhemmin ihailin Zidanen Ranskan eleganssia ja sittemmin Xavin Espanjan tiki-takaa. Viime vuosina Saksa on aika lailla napannut tällaisen kauniin mutta tehokkaan jalkapallomaan manttelin itselleen. Ehkä siis fanitan taitoa ja menestystä. Mikä kamala ajatus. Olen fudisopportunisti, joka katsoo ensin ja suosii sitten.

Näytelmäkirjailija Juha Siltasen mukaan jalkapallo on hieno laji, koska siinä pelaajien ajattelu näkyy kentällä niin konkreettisesti. Näissä kisoissa yritän ymmärtää vielä paremmin, mitä hän tarkoittaa.

Maalikuninkaaksi veikkaan Thomas Mülleriä, mutta toivon Zlatania. On kiva nähdä, kuinka onnelliselta Zlatan näyttää juhliessaan maalia joukkuetovereidensa ympäröimänä. Nuori Zlatan -dokumenttielokuvan mukaan hän on nimittäin erakkomainen luonne, joka esimerkiksi Juventuksessa pelatessaan kävi usein Torinon Ikeassa lounaalla, yksin.

Alkulohkojen lopullinen järjestys:

  A   B   C   D   E   F
Ranska Englanti Saksa Espanja Belgia Itävalta
Sveitsi Slovakia Puola Kroatia Italia Portugali
Romania Venäjä Ukraina Tšekki Ruotsi Islanti
Albania Wales P-Irlanti Turkki Irlanti Unkari 

Eniten maaleja, pelaaja:  Thomas Müller (Saksa)
Eniten maaleja, joukkue:  Englanti
Välieräjoukkueet:  Espanja, Englanti, Saksa, Ranska
Finaalijoukkueet:  Espanja, Saksa

Mestari:  Saksa


Joonas Säntti, kriitikko

On vain yksi mielikki, Italia. Tänä vuonna en kuitenkaan kykene optimismiin. Antonio Conten joukkue on tehokkaasti öljytty koneisto, mutta siitä puuttuu neitsyen usko ja hulluus, vanhan koulukunnan trequartistan tarjoama arvaamattomuustekijä. Viimeistään pudotuspeleissä sitä tarvitaan.

Yllätykset, toisin sanoen väärät lopputulokset, ovat jokaisen kesäkisan välttämätöntä transrasvaa. Niitä on mahdoton ennustaa, mutta haen tällä kertaa Sveitsin menestystä ja Espanjan alisuorittamista.

Kisat voittaa tietysti kotijoukkue Ranska, viimeistään tuomarien avustuksella. Näyttäköön myös Pogba suuruutensa. Suurin toiveeni on, että kisojen pinnan alla edelleen muhivat rasismin tuhnupierut eivät riehahda liekkeihin.

Alkulohkojen lopullinen järjestys:

  A   B   C   D   E   F
Ranska Englanti Saksa Kroatia Italia Portugali
Sveitsi Wales Puola Espanja Belgia Itävalta
Albania Venäjä Ukraina Turkki Ruotsi Unkari
Romania Slovakia P-Irlanti Tšekki Irlanti Islanti

Eniten maaleja, pelaaja: Thomas Müller (Saksa)
Eniten maaleja, joukkue:  Saksa
Välieräjoukkueet:  Ranska, Saksa, Englanti, Sveitsi
Finaalijoukkueet: Ranska, Englanti

Mestari: Ranska


Erkka Filander, runoilija

En tiedä miten Italia päätyi välieriin. Muiden valintojen takana on irrationaalinen vihani Saksaa kohtaan ja irrationaalinen rakkauteni Espanjaan. Iniesta on kisojen ihastuttavin pelaaja, mutta Pogba valitaan parhaaksi.

Alkulohkojen lopullinen järjestys:

  A   B   C   D   E   F
Ranska Englanti Puola Espanja Belgia Itävalta
Sveitsi Slovakia Saksa Kroatia Italia Portugali
Albania Wales Ukraina Turkki Ruotsi Islanti
Romania Venäjä P-Irlanti Tšekki Irlanti Unkari 

Eniten maaleja, pelaaja:  Nolito  (Espanja)
Eniten maaleja, joukkue:  Ranska
Välieräjoukkueet:  Espanja, Kroatia, Ranska, Italia
Finaalijoukkueet:  Espanja, Ranska

Mestari:  Espanja


Maaria Ylikangas, päätoimittaja (Nuori Voima)

Saksalla on loistava joukkue, perustelee raati. Siksi se mitä luultavimmin voittaa mestaruuden tänä vuonna. Meidän kotikatsomossa kannatus jakautuu tasan Saksan ja Belgian – veikkaamiemme finalistien – välillä.  Kaikkein kiinnostavinta näissä kisoissa on Belgian joukkueen menestys. Minä katson lähinnä arvokisoja ja liigapelien loppuotteluita, poikani seuraavat (ja harrastavat) lajia säännöllisemmin.

Alkulohkojen lopullinen järjestys:

  A   B   C   D   E   F
Ranska Englanti Saksa Espanja Belgia Portugali
Sveitsi Venäjä Ukraina Kroatia Italia Unkari
Romania Wales Puola Tšekki Ruotsi Itävalta
Albania Slovakia P-Irlanti Turkki Irlanti Islanti

Eniten maaleja, pelaaja:  Thomas Müller  (Saksa)
Eniten maaleja, joukkue:  Saksa
Välieräjoukkueet:  Ranska, Saksa, Belgia, Espanja
Finaalijoukkueet:  Saksa, Belgia

Mestari:  Saksa


Jari Tammi, kirjailija, lohtupalloilija

Johan Cruyff, tuo jalkapallon Bowie, oli jumalani – ja hollantilainen pelityyli nurmenpäällinen paratiisi. Sittemmin iloinen hyökkäyspeli on periytynyt Rinus Michelsin hoteista uusille rostereille ihan Italiaa myöten. Suurimman valon näen kansallisissa juniorivalmennuksissa, joista sikisee sellaisia tuhkimotarinoita kuin Sveitsi, Itävalta ja Belgia.

Nopea, rohkea, taitava totaalvoetbal kiehtoo näissäkin EM-kisoissa. Jälleen kerran tulen ihastumaan underdogiin, joka uskoo unelmaan. Ja jos Belgia ei lunasta FIFA-rankingin kakkossijansa mukaisia odotuksia, tehkööt sitten vaikka Islanti tanskat.

B-junnuna jouduin valinnan eteen, haluanko maailman parhaaksi jalkapalloilijana vai kirjailijana. Valitsin jälkimmäisen. Kadun päätöstä yhä. Nykyään nautin lohtupallosta FC Kynän ja FC Dägän kärkenä ja haaveilen uudesta EM-pallosta pari vuotta sitten puhjenneen tilalle.

Alkulohkojen lopullinen järjestys:

  A   B   C   D   E   F
Sveitsi Englanti Saksa Espanja Belgia Itävalta
Ranska Venäjä Puola Tšekki Italia Portugali
Romania Wales Ukraina Kroatia Ruotsi Unkari
Albania Slovakia P-Irlanti Turkki Irlanti Islanti 

Eniten maaleja, pelaaja:  Cristiano Ronaldo (Portugali)
Eniten maaleja, joukkue:  Saksa
Välieräjoukkueet:  Ranska, Italia, Belgia, Portugali
Finaalijoukkueet: Italia, Belgia

Mestari: Belgia


Esa Mäkijärvi, kirjailija

Olen kirjoittanut tietokirjat Espanjan ja Italian jalkapallosta. Romanttisista syistä olen näiden maiden puolella. Järki kuitenkin kehotti valitsemaan koko kisojen voittajaksi Saksan.

Alkulohkojen lopullinen järjestys:

  A   B   C   D   E   F
Ranska Englanti Saksa Espanja Italia Portugali
Sveitsi Wales Puola Kroatia Belgia Itävalta
Albania Venäjä Ukraina Tšekki Ruotsi Islanti
Romania Slovakia P-Irlanti Turkki Irlanti Unkari

Eniten maaleja, pelaaja:  Thomas Müller  (Saksa)
Eniten maaleja, joukkue:  Saksa
Välieräjoukkueet:  Ranska, Saksa, Espanja, Englanti
Finaalijoukkueet:  Saksa, Espanja

Mestari:  Saksa


Riikka Kaukinen, runoharrastaja, futistwitteröijä

Niin kauan kuin muistan, olen karsintapeleissä kannattanut Suomea ja lopputurnauksissa Hollantia. Isä teki niin, isoveli oppi tekemään niin eikä minulle jäänyt paljon vaihtoehtoja. Tällä kertaa niitä on pakko etsiä.

Ranska on vienyt voiton kaksissa edellisissä kotikisoissaan, joten tällä kertaa kutsuu sinisten bandwagon. Les Bleus’n kannattajat osaavat olla omilleen julmia; sen opin asuessani maassa vuoden 2010 MM-kisakatastrofin aikaan. Tällä kertaa yhteishengen uhkaajat on jätetty ulos joukkueesta ja kukot haluavat pelata yhteen koko kansan puolesta. Raskaan vuoden jälkeen Ranska janoaa iloa ja juhlia.

Edellisistä Ranskan-kisoista muistan kisakatsomot Kulosaaren kartanossa Helsinki Cupin aikaan ja aidon sinisen kisapaidan, jonka isän muukalaislegioonassa palvellut paras ystävä toi tuliaisiksi. Vuosikertapaita odottaa jo tuolinselällä perjantain alkuvihellystä.

Alkulohkojen lopullinen järjestys:

  A   B   C   D   E   F
Ranska Englanti Saksa Kroatia Belgia Itävalta
Sveitsi Wales Puola Espanja Italia Portugali
Romania Venäjä Ukraina Turkki Ruotsi Islanti
Albania Slovakia P-Irlanti Tšekki Irlanti Unkari 

Eniten maaleja, pelaaja:  Antoine Griezmann  (Ranska)
Eniten maaleja, joukkue:  Saksa
Välieräjoukkueet:  Puola, Itävalta, Saksa, Ranska
Finaalijoukkueet:  Itävalta, Ranska

Mestari: Ranska


JP Pulkkinen, toimittaja (Yle)

Futiskisojen arkkitehtuuri on tämä: alkulohkojen rikkaus (kuin pääsisi tutkimaan hyvin järjestettyä kirjahyllyä), pudotuspelien raastavuus (kaikki tragedian vaiheet) ja välierien jälkeinen eksistentiaalinen pettymys. Mikä joukkue on suosikki? Imperiumeja ei voi kannattaa, siksi Venäjä on mahdoton. Ei voi kannattaa maata, jonka yläpäässä on narsisti ja alapäässä sosiopaatti, siksi Portugali on mahdoton. Saksaa oli pitkään mahdotonta kannattaa, koska Harald Schumacher, mutta saksalaiset ovat korvanneet kaiken moninkertaisesti. Joukkuetta, jossa on eniten typeriä kampauksia, ei voi kannattaa. Kaikkia muita voi, mutta vasta peliesitysten perusteella. Diivailu, tuomarille itkeminen ja filmaaminen eivät kiinnosta, itsensä ylittäminen ja messiaaniset suoritukset kyllä. Aiemmin Pirlo ja Zidane, ehkä nyt Özil ja Modric, Carrasco ja Morata. Ja tietysti on Zlatan ja poor poor England.

Alkulohkojen lopullinen järjestys:

  A   B   C   D   E   F
Ranska Englanti Saksa Espanja Belgia Itävalta
Sveitsi Slovakia Puola Kroatia Italia Portugali
Albania Wales P-Irlanti Tšekki Ruotsi Islanti
Romania Venäjä Ukraina Turkki Irlanti Unkari 

Eniten maaleja, pelaaja: Robert Lewandowski  (Puola)
Eniten maaleja, joukkue:  Ranska
Välieräjoukkueet:  Espanja, Italia, Saksa, Ranska
Finaalijoukkueet:  Espanja, Ranska

Mestari:  Ranska


Antti Arnkil, kustannustoimittaja (Siltala)

Tämä on ensimmäinen kisaveikkaus, jonka olen koskaan tehnyt. Olo on epävarma, ja veikkauksissani se näkyy turvallisuushakuisuutena. Keski-ikäisenä perheenisänä minun on lähdettävä tylsistä todennäköisyyksistä. Vien tyttären päiväkotiin sillä oletuksella, että ryhmä on aamulla siellä missä eilenkin. Kuitenkin porukka saattaakin olla puistossa, tai lähdössä retkelle teatterimuseoon. Tällaisia ilahduttavia yllätyksiä tapahtuu, onneksi, ja niitä sattuu EM-kisoissakin. On aina mainiota, kun joku Tanska tai Kreikka nouseekin puskista mestariksi. Näissä kisoissa olisi aivan huippua, jos vaikka Islanti menisi päätyyn. Veikkaan Saksan voittoa, mutta kannatan salaa Islantia.

Kädenlämpöisessä empirismissäni lähden siis siitä, että hallitseva maailmanmestari Saksa ottaa kultaa. Saksa on vastaavantyyppisessä tilanteessa kuin Espanja hieman aikaisemmin ja saattaa hyvinkin tehdä saman kuin Espanja taannoin, ottaa haltuunsa MM:n lisäksi EM:n. Valmiin ajatuksen mukaan sekä Saksan että (menestysvuosien) Espanjan voittoreseptin perustana on määrätyn piinkovan seurajoukkueen (Bayern/Barca) materiaali ja tyyli. Sellaiselle pohjalle nousee tietysti vahva maajoukkue.

Sanoa, että “Saksa on aina vahva” on vähän niin kuin sanoisi, että “Hyryllä oli kirkas lause” tai “David Foster Wallacen suhde ironiaan oli ambivalentti” – vastaansanomattoman totta ja tylsää. Tylsyys ei kuitenkaan ole läheskään aina huono asia. Joka tapauksessa Saksa on nykyään eri tavalla “aina vahva” kuin 80-luvulla. Monikulttuurinen jengi hyökkää ja vastahyökkää reippaasti, toivottavasti näissäkin kisoissa.

Kannatin pitkään Italiaa, mutta jatkuvat korruptiokäryt Serie A:ssa ja maajoukkueen “riittävän hyvälle” pelille perustuva vastustajan hyydyttäminen alkoivat tympiä. Sinänsä systemaattista puolustusta oli/on ilo seurata, ja eräät rakkaimmista takavuosien arvokisamuistoistani liittyvät Fabio Cannavaron ja muiden silloisten lukkopuolustajien työn ihailuun. Tiedän, että suosikkiseuraa ei saisi vaihtaa, mutta pitkän jaakobinpainin jälkeen vaihdoin kumminkin. Jouduin myöntämään, että olin salakavalasti rakastunut Saksaan jo 2000-luvun alussa. Niin kuin varmasti monet futiksen ystävät, olin mielenkiinnolla seurannut heidän maajoukkuepelinsä uudistumista. Sinänsä Saksa ei edelleenkään ole kovin yllätyksellinen, mutta peli on nykyään paljon liikkuvampaa ja energisempää kuin takavuosina totuttiin ajattelemaan. Saksan veikkaaminen mestariksi on aavistuksen banaalia, mutta itse joukkueen peli ei ole sillä tavalla pitkäveteistä kuin isiemme aikana.

Mitä muihin joukkueisiin tulee, IS Urheilun mukaan Itävalta on “kisojen musta hevonen”. FIFA:n rankingissa se on ollut jopa kympin tuntumassa. Olen tältä pohjalta uskaltautunut povaamaan, että joukkue menee välieriin asti. Jalkapalloa paremmin tunteva ystäväni taas on puhunut Walesista yllättäjänä. Vaikutteille alttiina olen päätynyt ennustamaan, että se voittaa lohkonsa, mutta kyllä minun järkeni mukaan tie katkeaa puolivälieriin. “Savuavan saaren” (IS Urheilu) palloilijat menevät lohkon kolmosina jatkoon, mutta putoavat sitten ellei jotain aivan ihmeellistä tapahdu. Ruotsille toivon aina menestystä, mutta en aivan täysillä usko sen mahdollisuuksiin ellei Zlatan ole totaalisesti liekeissä. Espanjan kuuluisa lyhytsyöttöpeli ei enää purrut ollenkaan viime MM-kisoissa. Tiki-taka näytti jonkin aikaa olevan suorastaan jalkapallon hegeliläinen täyttymys, mutta onneksi se murrettiin. Ylivoimaisen systeemin tappio on jalkapallon ja elämän voitto. Todennäköisesti Espanja kyllä menestyy turnauksen alussa, mutta tuskin menee välieriä pitemmälle.

Finaalissa kohtaavat Portugali ja Saksa, ja Saksa voittaa. Käytän tilaisuutta hyväkseni ja ennustan myös kesälomasään: vaihtelevaa. Sisävesillä liikkuvia varoitetaan ukkospuuskista.

Alkulohkojen lopullinen järjestys:

  A   B   C   D   E   F
Ranska Wales Saksa Espanja Belgia Portugali
Sveitsi Englanti P-Irlanti Turkki Italia Itävalta
Albania Slovakia Ukraina Kroatia Ruotsi Islanti
Romania Venäjä Puola Tšekki Irlanti Unkari 

Eniten maaleja, pelaaja:  Thomas Müller  (Saksa)
Eniten maaleja, joukkue:  Saksa
Välieräjoukkueet:  Espanja, Portugali, Saksa, Itävalta
Finaalijoukkueet:  Saksa, Portugali

Mestari:  Saksa


Jussi Seppänen, kirjailija

Minulla ei ole pysyvää suosikkijoukkuetta missään lajissa. Tai siis on Kokkolan Palloveikot jalkapallossa ja Kokkolan Tiikerit lentopallossa, mutta niitä ei lasketa. Lähes aina kuitenkin tiedän minkä tahansa pelin alussa, että kumman joukkueen EN halua voittavan ja rakennan intohimoisen kannatukseni tämän sattumanvaraisen valinnan vastakohdan ympärille.

Mikään ei ole tyhmempää kuin kyyninen katsominen. Tämän takia heittäydyn katsojana vahvasti. Samaan aikaan olen ärsyttävän vähän häviöstä loukkaantuva. Koska pitkäaikaisia suosikkeja ei ole, iloitsen voitosta ja olen välittämättä tappiosta.

Olin ala-asteella maskottitason jalkapalloilija. GBK:n “tulevaisuuden lupaus” -palkinnon kuitenkin nappasin Juha Reinin edestä Kokkolan Jungsborgin juhlasalin palkintojenjakotilaisuudessa 1983.

Vastaukset tämän kisaveikkauksen kysymyksiin sain “minne nokka näyttää”-tyyppisellä päättelyllä. Toivottavasti pääsen tilanteeseen, jossa kannatan eri joukkuetta kuin mitä olen veikannut. Voin sitten tuulettaa kummalle tahansa tulokselle.

Alkulohkojen lopullinen järjestys:

  A   B   C   D   E   F
Ranska Englanti Saksa Espanja Belgia Portugali
Sveitsi Venäjä Ukraina Kroatia Italia Itävalta
Romania Slovakia Puola Tšekki Ruotsi Unkari
Albania Wales P-Irlanti Turkki Irlanti Islanti

Eniten maaleja, pelaaja: Thomas Müller (Saksa)
Eniten maaleja, joukkue:  Saksa
Välieräjoukkueet:  Saksa, Belgia, Ranska, Portugali
Finaalijoukkueet: Saksa, Portugali

Mestari:  Saksa


 • Alkulohkoissa jokaisesta täsmälleen oikein sijoitetusta (sijoille 1-4) joukkueesta 1p (max. 24p), jokaisesta oikein veikatusta jatkoon pääsijästä (vaikka sijoitus olisi veikattu väärin) 1p (max. 16p). Lisäksi jokaisesta oikein veikatusta ”kolmen jatkajan lohkosta” 3p (max. 12p).
 • Oikein veikatusta maalikuninkaasta 6p.
 • Oikein veikatusta turnauksessa eniten maaleja tehneestä joukkueesta 6p.
 • Oikein veikatusta välieräjoukkueesta 4p (max. 16p).
 • Oikein veikatusta finalistista 4p (max. 8 p).
 • Oikein veikatusta finaalin voittajasta 10p.

Tasapisteissä painotetaan veikattuja kohteita käänteisessä järjestyksessä (ensin mestaruus, sitten finalistit jne.). Jos senkin jälkeen tilanne tasan, veikkauksen voittaja arvotaan.

11 kommenttia

 1. Erään kotimaisen futisjoukkueen tiedottaja sanoi nasevasti:

  “Ronaldo näyttää, miten futis on parhaimmillaan egoistista taidetta”.

  Tuota lausetta olen monesti miettinyt,

  Tapani

 2. Penjami Lehto says:

  Tällä kertaa kun EM-kisoissa on enemmän maita kuin viimeksi, niin ehkä egoistiselle taiteellekin löytyy tilaa. Viime kisoissa maalikuninkuudet on voitettu – tai jaettu – aika pienillä määrillä. Nyt on ainakin alkulohkoissa taas mahdollisuus takoa jopa hattutemppu.

 3. Kalle says:

  Suomi voittaa!

 4. Hieraisin silmiäni! Mulla ja Liuhdolla samat joukkueet neljän joukossa: Englanti, Portugali, Ranska ja Saksa.

  Ugh!

 5. Penjami Lehto says:

  Portugali hyvä valinta. 2000-luvulla on pelattu neljät EM-kisat, ja joka kerta se on mennyt alkulohkoista jatkoon. Ja kolmesti välierissä. Samaan ei ole tainnut kyetä mikään muu joukkue – toki finaalionnistumiset puuttuu.

 6. Taru says:

  Myöhästyin valitettavasti Penjamin veikkauslomakkeen palautuspäivästä, joten liimattakoon se tähän.

  En olisi myöskään ymmärtänyt perustella valintojani, koska tämä on puhdasta, kiihkotonta analyysia, ei tunteilua ja selittelyä. Kuten aina, Italia menee päätyyn asti silloin, kun siltä ei odoteta juuri mitään, vaan joukkue palaa kauniiseen, tarkoituksenmukaiseen catenaccioon. Ja kuten aina, kun Italia pelaa “tylsän puolustusvoittoisesti”, se tekeekin (eli Pelle ja El Shaarawy tekevät) suhteellisen monta maalia. Maalikuningas Müller taas mättää maalit alkulohkon heittopusseja vastaan.

  Otan vastaan prosecco-vetoja mestarista rohkeilta!

  (Jatkoon menevät lohkokolmoset merkitty X)

  Lohko a
  1. Ranska
  2. Romania
  3. Sveitsi
  4. Albania

  Lohko b
  1. Venäjä
  2. Wales
  3. Englanti (X)
  4. Slovakia

  Lohko c
  1. Saksa
  2. Pohjois-Irlanti
  3. Puola (X)
  4. Ukraina

  Lohko d
  1. Espanja
  2. Kroatia
  3. Turkki (X)
  4. Tshekki

  Lohko e
  1. Belgia
  2. Italia
  3. Ruotsi (X)
  4. Irlanti

  Lohko f
  1. Islanti
  2. Portugali
  3. Itävalta
  4. Unkari

  Maalikuningas/maa: Thomas Müller/Saksa
  Välierät: Ranska, Saksa, Kroatia, Italia (en kyl jaksanut tarkistaa, onko mahdollisia :))

  Finaali: Skasa-Italia

  Mestari AZZURRI!

  Että näin!

 7. Penjami Lehto says:

  Kiitos Taru!

  Otan kyllä sinut huomioon sparraajan roolissa pistelaskussa. Siinä tapauksessa jos voitat ajoissa ilmoittautuneet, järkkään vähintään kunniamaininnan! Ja saadaan hyvä spekulaatio “moraalisesta” voittajasta!

 8. Pelko pois Penjami!

  Kyllä jalkapallo on kulttuuria siinä kuin kirjat ja iskelmät ja mikä tahansa mitä ihminen tekee.

  Itse yritin tänään pakinassani vetää viivaa huippujalkapalloijan (Tolsa) sortumisesta oopperalaulajan (Björling) sortumiseen. Lisäksi yritin hieman rikkoa myyttiä Barcan (FC Barcelona) jumalaisesta hyvyydestä (siis moraalisesta, ei jalkapallollisesta).

  Tämän todeten ja lisäten etten nyt osaa ryhtyä ennustamaan kisojen voittajaa, kun se kuitenkin on Saksa. Tai Espanja. Ellei sitten Englanti yllätä tai Puola.

  Tarinat odottavat kertojaansa…

 9. Penjami Lehto says:

  Kyösti:

  Kävin lukemassa – hyvin kuvattu miten jalkapallo muuttuu tarinoiksi, niin omassa henkilöhistoriassa kuin yhteiskunnan poliittisessa ilmapiirissäkin.

  Realin ja Barcelonan suhteen tuo “tarina” on ärsyttäväkin: ikään kuin pitäisi valita oma puoli “oikein” (eli kannattaa Barcelonaa). Kuitenkin on aika paljon vaadittu, että Keski-Suomessa asuva La Ligaa silloin tällöin seuraava pakottaisi itsensä valitsemaan vuosikymmeniä sitten muotoutuneita poliittisia askelmerkkejä.

  Sikäli virkistävää lukea teksti, joka ikään kuin antaa anteeksi sen, että jännittääkin Real Madridin edesottamuksia.

  • Niinpä, on se aika kummallista että täällä pohjan perukoillakin otamme hyvin tunteellisen kannan jonkun hemmetin futisjoukkueen puolesta tai vastaan ja siinä tunteessa sitten taustalla kaikenlaiset tarinat ja myytit.

   Itse asiassa Francoa taisi oikeasti vastustaa enemmän se Barcelonan toinen joukkue, Espanyol, jonka pelin näin keväällä Malagassa (pakinassani oli kuva siitä pelistä). Ja monesti sitä toista Madridin joukkuetta (Atleticoa) pidetään taksikuskien ja työläisten joukkueena, vaikka se oli ilmavoimien (muistaakseni) joukkue ja hyvinkin lähellä Francon hallitusta.

   Olenhan itsekin ollut kova Barcan kannattaja; pääosin (selitän itselleni) kauniin pelin takia, mutta varmasti myös tuo poliittinen glooria on vaikuttanut asiaan. Nyt kun Katalonia yrittää älytöntä (Espanjan kannalta) eroa valtakunnasta, tunteeni ovat hieman viilentyneet (koska kannatan nationalismin häivyttämistä, en sen lisäämistä).

   Mutta… kaikenlaista tämän pelien pelin reunoille kiinnittyy!

Kommentoi

Sinun on kirjauduttava sisään kommentoidaksesi.