Ihmiskunnan energiaongelmat saivat lopullisen ratkaisun, kai

Aleksis Salusjärvi | May 13th, 2011 - 15:59

 

 

Pari päivää sitten Reijo Valta referoi Magneettimedia-nimistä lehteä, jossa uutisoitiin, että jokakodin kylmäfuusiovoimala tulee kauppoihin. Teksti on Valtaa parhaimmillaan, hän kuvailee jääkaapin kokoista laitosta, joka tuottaa nikkelillä ja vedyllä energian kotitarpeiksi. Laitteen päästöt ovat hiilidioksidin tai radioaktiivisen ydinjätteen sijaan kuparia. Hintaa laitteella on viisi tonnia.

 

Valta jättää viisaan kriittisessä kirjoituksessaan alleviivaamatta, että keksintö on unelmoitu ratkaisu ihmiskunnan energiaongelmaan. Hän ei myöskään spekuloi sillä, että maailman hiilidioksidipäästöt saadaan tämän uuden, käytännössä ilmaisen, energiamuodon myötä lopetettua. Siitäkään ei ole puhetta, että ydinvoiman kuumafuusioreaktoreita ei enää tarvita. Tai että öljyn polttamisesta voidaan luopua. Keksintö vertautuu suuruusluokaltaan kirjapainoon tai rokotteeseen.

 

Vietin kuumeisen yön netissä, lähinnä löytääkseni tarinan rivien välissä kirkuvan huijauksen. Kaiken takana on italialainen tutkijatohtori, insinööri ja keksijä Andrea Rossi. Hanke on itse asiassa jo niin pitkällä, että lokakuussa Kreikkaan avataan ensimmäinen kylmäfuusiovoimala ja kuluttajamalli tuotteesta tulee samoihin aikoihin kauppoihin. Huijauksen motiivi on epäselvä, Rossi ei etsi hankkeelleen rahoitusta. Hän sitä paitsi haluaa vaieta vielä laitteensa tekniikasta, koska ei ole saanut siihen patenttia. Jokin aika sitten se myönnettiin(!) Italiassa, mutta kansainvälinen patentti puuttuu vielä.

 

Rossi on saanut useita tiedemiehiä taakseen. Ruotsin (Nobel-kytkös vinkvink) Skepsiksen puheenjohjata, professori Hanno Essén on esimerkiksi vakuuttanut kaikella arvovallallaan kyseessä olevan tarua ihmeellisempi todellisuus. Asia on myös ryöpsähtämässä isommalla mittakaavalla julkiseksi: Italian televisio uutisoi tapauksen viikko sitten puolen tunnin ohjelmalla

 

Pari isoa ongelmaa tässä vielä kuitenkin on: Kylmäfuusio on fysiikan ja kemian viimeisten vuosikymmenien eniten odottama keksintö. Rossin laite edustaa tekniikkaa, jota tiedemaailma ei tunne. Tarina on ilmestynyt julkisuuteenkin ruotsalaisen hömppätiedelehden kautta, eikä esim. uskottavan tutkimuslaitoksen tai tiedejulkaisun. Tässä on jotain äärimmäisen romanttista ja epäuskottavaa – eikö juuri saduissa läpimurtokeksinnöt tehdä autotallissa?

 

Rossin keksintö putkahti ilmoille myös aikana, joka näkee vanhan teknologian maailmanlopun edessään. Jotkut jopa kynnyksen takana. Kylmäfuusion timing on vain liian hyvä ollakseen näin pitkällä tuotannon suhteen.

 

Sen verran paksusti homma on jo paisunut, että jos se paljastuu huijaukseksi, se on sitä eeppisessä mittaluokassa. Asiasta on kuhistu vuodenvaihteesta lähtien, mutta keksinnön tuotteistaminen ja julkisuus tuonevat totuuden eteemme jo näinä viikkoina. Jos tarina on totta, kaikki muuttuu. Tai tarkemmin: ei muutu vaan jatkuu samanlaisena kuin viimeiset sata vuotta.

 

Kylmäfuusioauton tankkausväli on puoli vuotta ja -hinta mitätön. Kylmäfuusiolämmitys on niin halpaa, että bussipysäkitkin voidaan lämmittää. Kun energia ei maksa mitään, voi maailman tuhota jokaisen tuotantoalan eksponentiaalisilla harppauksilla paljon nopeammin.

 

Mutta tämä kaikki on tietysti pelkkää spekulaatiota. Sen hauskempaa, kun koko jutun tekninen ymmärtäminen ylittää täydellisesti kompetenssini. Rossi tulee joka tapauksessa jäämään historiaan 2000-luvun suurimpana taikurina – joko todellisena sellaisena tai perinteisenä.

 

 

22 kommenttia

 1. Janne Nummela says:

  Mielenkiintoista. En ole tämän alan asiantuntija, mutta voin työni puolesta seurata hakemuksen WO/2009/125444 EPO käsittelyä ja yrittää päästä käsitykseen siitä minkä asian tutkijat näkevät hakemuksessa heikkoutena. Patentointi ei sinänsä tarkoita mitään, toimimatonkin voidaan patentoida, jos tutkija ei keksi riittävän vahvaa tieteellistä perustetta epäillä toimivuutta ja teollista käyttökelpoisuutta. Sellaisella patentilla ei tietenkään käytännössä tee mitään, eikä se kenellekään aiheuta pitkäaikaista vahinkoa, ellei mahdollista lyhytaikaista huijausta lasketa. Prototyypillä taas voidaan osoittaa, että laite kaikesta huolimatta toimii, vaikkei sitä osattaisi hakemuksessa kunnolla selittää, ja jos toimivuus sitten konkreettisesti todetaan, jälleen voidaan patentoida. Olen itsekin hyväksynyt erään patentin, josta kukaan ei oikein tiedä, miksi laite toimii. Jouduin silloin toteamaan laitteen toiminnan prototyypistä. Tässäkään ei ole mitään ongelmaa: jos laite toimii väitetysti, se varmasti löytää asiakaskuntansa, jotka sitä haluavat hyödyntää. Ilmainen energia voi tarkoittaa sitä, että maailma tuhotaan nopeammin (sadistinen dystopia). Mutta näkisin kuitenkin, että se tarjoaisi ainakin mahdollisuuden täysin päinvastaiseen kehitykseen, luonnon tuhoamisen ja turhan jatkuvaa talouskasvua etsivän sähläyksen lopettamiseen.

  • Aleksis Salusjärvi says:

   Seurasin patenttikeskustelua tämän asian tiimoilta sen verran, että tajusin asian olevan monimutkainen. Taustan hankaluutena tässä keississä on käsittääkseni se, että vastaavanlainen patenttiviritelmä oli joitain vuosia sitten jollain toisella italialaisella kaverilla haussa, ja päällekkäisyydet ovat aiheuttaneet asian monimutkaistumista. Rossin ensimmäinen patenttihakemus oli vissiin myös niin ylimalkainen, että läpimeno ei ollut lähelläkään. Patentin suhteen kiintoisaa tällaiselle maallikolle on lähinnä se, että yleensä huijaukset karahtavat juurikin patenttiin, ts. siihen ettei sitä myönnetä.

   Spekulaatio tällaisen keksinnön vaikutuksista on kiehtova, varsinkin kun sitä vertaa aiempiin atominhalkomisläpimurtoihin. Keksinnön mahdollisiin negatiivisiin vaikutuksiin en ole törmännyt muualla kuin jossain nettikeskustelun sivumaininnassa uuden mahdollisen tehokkaan pommin muodossa.

   Talouskasvu on kuitenkin ja selvästi se ykkösjuttu, mihin tällainen läpimurto vaikuttaisi. Tämän hetken isoimmat skismat öljyn hupenemisesta ovat Kiinan, Intian ja USAn välisiä, mistä johtuen esim. kivihiiltä poltetaan paremman puutteessa järkyttäviä määriä. Puoli-ilmainen energia poistaisi jarrun tältä kamppailulta, minkä seurauksena kehittyvien talousalueiden tuotanto pääsisi kasvamaan veretseisauttavaa vauhtia.

 2. Aleksis Salusjärvi says:

  Tää juttu ei vaan meinaa paljastua vitsiksi, ei vaikka kuinka taustoja perkaa. En tiedä onko kyseessä netin mahdollistama urbaanilegendaominaisuus, vai onko kylmäfuusio todellakin tulossa kauppaan. Jos on, on käsittämätöntä että asia on vielä pimennossa.

  Tässä on saitti, joka käsittelee asiaa laaja-alaisesti: http://blog.newenergytimes.com/
  Keskustelut postausten perässä ovat kiinnostavia.

  Tässä kreikkalainen blogi, jossa video ja englanninkielinen referaatti kylmäfuusiotelkkariohjelmasta jo viime helmikuulta: http://talefta.blogspot.com/2011/02/dekalion-green-tecnologies-confirmed.html

  Diletantille tyypillisesti tämä asia paljastuu minulle sitä kiinnostavammaksi mitä enemmän sitä tutkii – mikä vielä korostuu, kun esim. Youtube-videot tästä ihmiskuntaa ravistavasta keksinnöstä ovat saaneet katselukertoja muutamista sadoista muutamiin tuhansiin. Asia ei näyttäisi siis ihmiskuntaa juuri kiinnostavan.

  Toisaalta väitetty kylmäfuusion keksiminen 1989 uutisoitiin räväyttävästi, mutta koetta ei saatu toistettua, mikä tulkittiin sittemmin huijauskeksinnöksi. Kylmäfuusio on “keksitty” sen jälkeenkin monesti, joten tervettä epäluuloa on aiheellista harrastaa. Tämä Rossin tapaus on vain mittaluokassaan omalla asteikolla.

 3. Danele Passerinin blogia kannattaa seurata. Daniele on niitä harvoja ihmisiä jotka tietävät varmuudella onko Rossin taikuus Arthur C. Clarckin taikuutta vaiko vain silmänkääntötemppu, koska hän oli mukana Levin ja Bianchinin kanssa tekemässä 18 tunnin testin.

  Jos italia ei taivu, niin google translate auttaa.

  Danielella on siis suora sisäpiirin yhteys joten häneltä tulee parasta informaatiota. Lisäksi juuri Danielen innokas raportointi ja haastattelujen kirjaaminen on minusta kaikkein vahvin todiste Rossin taikuuden todellisuudesta. Daniele vain valehtelisi liian härskisti jos hän olisi mukana petoksessa.

  http://22passi.blogspot.com/

 4. Aleksis Salusjärvi says:

  Kiitos Jouni linkistä. Oma kirjoituksesi taitaa olla perusteellisin suomenkielinen selvitys tästä tapauksesta: http://jounivalkonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/72334-kylmafuusio-%E2%80%93%C2%A0uuden-energian-vallankumous

  Keskustelua suomeksi on käyty myös Tiede-lehden sivuilla, jossa nimimerkki Puuhevonen on ilmeisesti ollut Hanno Essénin kanssa jopa kirjeenvaihdossa: http://www.tiede.fi/keskustelut/kemia-fysiikka-ja-matematiikka-f3/kylma-fuusio-onnistunut-italialainen-la-mmitin-t49316.html?p=1523922

  Nyteknik-lehden uuden artikkelin mukaan laite on tulossa myös USAn markkinoille. http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3179019.ece

  Tässä pätkä haastattelusta:
  “When would the first products reach the American market?

  Cassarino: We’re hoping to get something here hopefully by late fall or beginning of next year (2012) as our first product to demonstrate.

  – –

  Do you have any doubt that this doesn’t work in the end?

  Cassarino: We did three demonstrations here in the US, and these were non public. We did have a group of scientists here that understood exactly what was going on, and we helped actually set up the demonstrations.

  Obviously we still don’t understand what’s going on inside, but he has something, and we believe that.”

  Aikamoista.

 5. Gc says:

  En oikein uskalla sanoa tästä mitään varmaa, mutta varovainen kannattaa olla. Ongelma tässä on se tyypillinen, niin kuin muissa ihmelaitteissa. Ei tiedetä miten pömpeli toimii teoreettisesti. Se on tälläinen black box josta tulee energiaa enemmän kuin sinne annetaan.
  Klassisesti selitettynä kylmäfuusion ongelma on se, että kun ytimiä pitäisi saada yhteen ja ytimillä on kummallakin positiivinen varaus niin ytimille valtavasti vauhtia (energiaa), jotta ne ylittävät tämän sähköisen hylkimisvoiman (coulumb barrier) ja pääsevät niin lähelle toisiaan, jotta lyhytkantamainen mutta voimakas ns. vahva voima pitää/vetää ne yhteen. On ajateltu, että tämä coulumb barrier on ylittämätön pienillä energioilla.
  Tässä kotikäyttäisessä laitteessa on 1 cm lyijyvuori, joka muka pitää poissa gammasäteilyn, mutta gammasäteilyä ei voi pysäyttää mikään 1cm paksu lyijykerros. Gammasäteilyä laitteesta ei ole tietojeni mukaan edes havaittu, vaikka sitä pitäisi syntyä, vaikka mitään varmaa ei voida sanoa, koska puhutaan uudesta fysiikasta. Sen sijaan sinne lyijyvuoreen voisi kätkeä ehkä jotain kemiallisesti reaktiivista materiaalia, joka tuottaa kemiallisesti energiaa jonkun aikaa:)
  Eräs ongelma on myös se, että jäljellä oleva nikkeli jota laite oletettavasti kuluttaa (ja kupari jota laite tuottaa)on tietojeni mukaan jopa kahden kuukauden käytön jälkeen (jolloin 10 prossaa nikkelistä muuttunut nikkelistä kupariksi)ydinreaktion jälkeen ollut isotooppirakenteeltaan täysin samanlaisia (mittaustarkkuuden rajoissa 4 merkitsevään numeroon) kuin se mitä luonnosta löytyy. Tämä on hyvin outoa, koska on erittäin epätodennäköistä, että ydinreaktio olisi riippumaton polttoaineen isotooppirakenteesta. Sen sijaan voisi ajatella että ns. reaktiotuotteet on jälkikäteen asetettu.
  Toivottavasti kylmäfuusiolla kuitenkin on toivoa. Laitteen mahdollista toimivuutta on yritetty selittää mm. jonkinlaisella plasman muodostuksella laitteen sisällä oleville metallipinnoille jne.

 6. Gc says:

  Tämä isotooppirakenne on merkittävä, koska luonnon nikkelihän sisältää 5:tä eri vakaata isotooppia, 68.077% Ni-58, 26.223% Ni-60, 3.634% Ni-62, 1.140% Ni-61, and 0.926% Ni-64, ja luonnon kupari, 69.17% Cu-63 and 30.83% Cu-65.

 7. Gc says:

  Äh, Coulomb ei Coulumb. En jaksanut tarkistaa kirjoitusasua, koska jos liikaa aikailee niin ainakin blogger kadottaa postit. Ajattelin, että muistan nimen oikein sähköstatiikan luennoilta :(
  Olisipa täälläkin editointimahdollisuus :)

 8. Toi isotooppijuttu on tosiaan omituinen ja siitä on liikkunut ristiriitaista tietoa. Joissain yhteyksissä on puhuttu että reaktori käyttäisi raskaiden isotooppien suhteen rikastettua nikkeliä. Toisaalta mistä ihmeestä se rauta on peräisin?

  Tämä on omituinen eikä isotooppien suhteen voida oikein tehdä päätelmiä mihinkään suuntaan, koska siinä on liikaa kysymysmerkkejä. Jonkun pitäisi kysyä Leviltä onko hän jo tehnyt isotooppianalyysejä.

 9. Gc says:

  Ruotsalaiset mittasivat heidän saamissaan näytteissä nuo isotoopit täysin luonollisiksi. Sen jälkeen on mitattu ilmeisesti pieniä poikkeamia toisista näytteistä. Tämä Rossi voi olla aika liukas tyyppi ;D Ainakaan tuossa AS:n linkittämässä keskustelun alussa Rossi sanoi, ettei voi ottaa kantaa tähän isotooppiasiaan :/

 10. Aleksis Salusjärvi says:

  Rossin kannalta tilanne on selvä. Toissapäivänä hän kirjoitti agendansa kirkkaasti esiin:
  “we are not making theories and competing with chatters, we have based our patent and our reports exclusively upon working plants. – –
  In October we will install in Greece our first 1 MW plant. This is what counts for me, all the rest is just plain chattering and everybody is free to write what he wants.”

  Eli hänelle ei maksa vaivaa todistella kenellekään mitään, siihen ei ole aikaa eikä syytä (silti hän kirjoittaa päivittäin blogiinsa). Tekniikka toimii, ja koska on siirrytty jo tuotantovaiheeseen, ei rupattelusta ole mitään hyötyä. Sikäli ymmärrettävää, että jos voimala tosiaan käynnistyy lokakuussa, niin miksi turhaan vakuuttaa ketään? Aikataulu on vielä sen verran kiireinen, että hommia taatusti piisaa syksyyn asti.

  No, mikä tämä Rossin yhteistyökumppani Defkalion Energy sitten on firmojaan? Web-sivu herättää syviä epäluuloja ainakin minussa: http://www.defkalion-energy.com/
  Enkä ole ainoa. Jenkeissä on tehty näköjään myyräntyötä, eikä touhu hirveän lupaavalta vaikuta tämän ketjun perusteella:
  http://www.mail-archive.com/vortex-l@eskimo.com/msg42228.html

  En laittaisi säästöjäni tähän projektiin näillä näytöillä, tosin ei niitä ilmeisesti otettaisi vastaankaan (Rossi kieltäytyy jatkuvasti tarjotusta rahasta). Koska tieteelliset kysymykset nikkeli-vety-kylmäfuusiosta jäävät vaille vastauksia, täytyy katsoa psykologisiin tekijöihin.

  Giuseppe Levi teki 18 tunnin kokeen laitteella ja on laittanut uskottavuutensa peliin takaamalla kylmäfuusiolaitteen toiminnan. Ny Teknik -lehden haastattelussa hän sangen uskottavasti perustelee itsensä:

  “Om jag vore en gammal professor med karriären klar, då skulle jag inte ha något att riskera. Men varje försök till bedrägeri från min sida skulle vara ett fruktansvärt självmål. Vad skulle jag kunna hoppas på? Att ha en titel i tio dagar, för att sedan bli utkastad från min egen institution. För om det är bedrägeri så kommer det fram förr eller senare. Det finns inget hopp för bedrägeri. Så om jag… alltså, jag skulle verkligen vara korkad. Ärligt talat skulle jag verkligen vara korkad!”

  Levin CV paljastaa nimen takana piilevän aivan uskottavan tiedemiehen:
  http://translate.google.fi/translate?hl=fi&sl=it&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.unibo.it%2FSitoWebDocente%2Fdefault.htm%3FUPN%3Dgiuseppe.levi%2540unibo.it%26TabControl1%3DTabCV

  Tämän lisäksi on vielä suuremman luokan auktoriteetteja Rossin takana. “Professor Emeritus at Uppsala University Sven Kullander, chairman of the National Academy of Sciences Energy Committee, and Hanno Essén, associate professor of theoretical physics and a lecturer at the Swedish Royal Institute of Technology and chairman of the Swedish Skeptics Society”

  Nämä miehet ovat tutustuneet Rossi-Focardin kylmäfuusioon ja pitävät huijausta erittäin epätodennäköisenä. Tämä tuo uskottavuuspisteitä Rossille aika monta lapiollista.

  Eli toisin kuin kuvittelin, vastausta tarinan totuuteen ei ehkä saadakaan vielä lähiviikkoina. Vaikka julkisuuspaine kasvaa koko ajan, Rossi ei aio haaskata medialle aikaansa. Tietenkin on mahdollista ja toivottavasti todennäköistä, että joku puuhakas journalisti käy juttelemassa Defkalionin toimitusjohtajan kanssa ja vierailemassa rakenteilla olevassa voimalassa. Siitäkään ei nimittäin taida olla internetissä yhtäkään kuvaa.

 11. Aleksis Salusjärvi says:

  Nyt vasta katsoin ensimmäiseen postaukseeni linkittämäni italialisen telkkariohjelman loppuun. Se on dubattu englanniksi ja sangen hyvin tehty suhteessa aiheen salakähmäisyyteen. Pinnalle nousee mm. Rossin historia ympäristörikollisena, joka langettaa synkkää varjoa tälle projektille.

  Silti skeptisyyteni kärki kohdistuu Defkalion-firmaan. Haastatellut yhtiön edustajat eivät antaneet kovin uskottavaa kuvaa itsestään. En ostaisi kätettyä autoa noilta kavereilta. Tuotantotahdiksi kotivoimaloille luvattiin 300 000 yksikköä vuodessa, jonka lisäksi pitäisi siis Kreikkaan (minne sinne?) syntyä megavatin voimala. Mitään konkretiaa näistä laitoksista en ole missään nähnyt. Koska hankkeen tämä puoli ei ole mikään varjeltava salaisuus, on uskoni kylmäfuusion maailmanvalloitukseen kovalla koetuksella. Tarina on silti niin herkullinen, että sen seuraaminen tulee olemaan kiehtovaa.

 12. Gc says:

  Minä taas pelkään, että tämä tulee päättymään ikävästi varsinkin noiden kohdalta, jotka oliv..öh siis ovat suuria auktoriteetteja.

 13. Gc says:

  Kiitos editoinnista. Nämä Rossin menneet teot eivät ole olleet mitään pikkujuttuja. Hän on ilmeisesti istunut 4 vuotta niistä linnassa. Tuota kultaa hän yritti salakuljettaa yli 2 tonnia ja hommaa liittyi ilmeisesti myös rahanpesua. Tuo ympäristörikos liittyy hänen edelliseen keksintöönsä, jonka piti muuttaa jätettä öljyksi, ja joka vaikuttaa hyvin törkeältä ympäristörikokselta.

 14. Gc says:

  Tuo Rossin firma oli nimeltään Petroldragon ja siitä löytyy juttu Italiankielisestä Wikipediasta. Yritys oli silloin 70-luvun lopulla monien lehtien kannessa Italiassa. Rossi itse syyttää epäonnistumisestaan viranomaisten ajojahtia ja sitä, että hänestä hänen jätteensä, jota oli 56 000 tonnia!, jota dumbbailtiin laittomasti ja joka ainakin nykymittapuulla on hyvin myrkyllistä luokiteltiin epäreilusti. Hän kuitenkin ainakin lopuksi sai vapauttavan tuomion tästä (yrityksen konkurssia koskevista epäselvyyksistä kai ei) vankilassa istumisen aikana (ilmeisesti todisteiden puuttuessa).

 15. Aleksis Salusjärvi says:

  Gc, kylläkyllä, taustat tälle projektille ovat värikkäämmät kuin romaanin juonenkäänteinä menisi koskaan läpi. Noiden _raskauttavien_ seikkojen lisäksi Rossia puoltaa moni juttu:

  Isotooppiasia on ratkeamassa piakkoin. Professori Sven Kullanderin työkaveri, (etunimeä en löytänyt), prof. Aleklett kirjoittaa blogissaan, että isotooppianalyysiä tehdään parasta aikaa, täällä on hyvää ja kiintoisaa spekulaatiota puoleen ja toiseen asiantuntevaan sävyyn muutenkin:
  http://aleklett.wordpress.com/2011/04/*11/rossi-energy-catalyst-a-big-hoax-or-new-physics/

  Täällä on puiseva todistuslitania, jota en ymmärtänyt, mutta vaivaa sen kirjoittaminen on vaatinut:
  http://lenr.qumbu.com/rossi_ecat_proof_frames_v401.php

  Ruotsalainen keskustelu aiheesta on myös ryöpsähtämässä seuraamiskykyni ulkopuolelle. Aiheelle perustettiin jokin aika sitten oma keskustelupalstansakin: http://www.energikatalysatorn.se/forum/

  Koska tutkijatkaan eivät kykene saaduilla tiedoilla ampumaan Rossia alas, ei sitä kannattane yrittää ennen kuin hän luovuttaa aparaattinsa tiedemiehille.

  Sitä ennen olisi kuitenkin suhteellisen yksinkertaista tarkistaa Defkalionin taustat. Nyt vaikuttaa siltä, että keskustelu on pelkkää spekulaatiota, kun kylmää faktaa saisi hyvin helposti ottamalla selvää tehdäänkö minivoimalatuotannon valmisteluita missään.

  Edit. poistin Gc:n ylimääräisen kommentin, mutta tässä softassa on joku vika, minkä takia muokattu kommentti tippuu ketjun alimmaksi. Onneksi huomio sopii keskustelun loppukaneetiksi:)

 16. Gc says:

  Tuossa ruotsalaisessa keskustelussa tuotiin esiin se, että Rossi väittää pystyvänsä rikastamaan nikkeliä ainoastaan 10 prossan hinnan korotuksella luonnonnikkelin hintaan nähden. Tämä touhu vaati nykyteknologialla mm. sentrifugeja. En tiedä mitään nikkelin rikastamisesta, mutta esimerkiksi uraanin rikastamisen vaikeus on syy, miksi Iranilla ei ole ydinasetta. Toivottovasti joku variaatio tästä teknologiasta ei joudu vääriin käsiin ;)

 17. Gc says:

  Onko muuten kaikille täällä Jorma Saarni ja Uteleteoria tuttuja? Huijauksena äärettömän karu, mutta on jo jatkunut ainakin vuosikymmenen.

 18. Aleksis Salusjärvi says:

  Okei, toi rikastamistarina alkaa olla jo liian scifiä. Kilpaileva teoria liittyy jotenkin vedyn ionisoimiseen.

  Yhtä kaikki tarinan juonenkäänteet paranevat jatkuvasti. Kreikkalainen sanomalehti Express uutisoi maaliskuussa, että 1MW voimala pystytetään Xanthiin ja luvassa on 200 työpaikkaa. Kaikki luvat on hankittu ja voimalakiinteistö ostettu.
  http://translate.google.fi/translate?hl=fi&sl=el&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.express.gr%2Fnews%2Fbusiness%2F434458oz_20110316434458.php3

  Samaan aikaan Ny Teknik -lehti uutisoi, että sama voimala kytketään valtakunnanverkkoon Ateenasta käsin:
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3123849.ece

  Ei kovin vakuuttavaa. No mitäs pienistä, kun Amerikan valloitus on käsillä, kuten toissapäivänä uutisoitiin. Firma vaikuttaa jälleen äärimmäisen epäuskottavalta: http://ampenergo.com/
  Ja yhä epäsuskottavammaksi homma käy, kun Ampenergo sijaitsee samassa osoitteessa ja puhelinnumerossa kuin Rossin USA:n firma Leonardo Corporation: http://leonardocorp1996.com/

  Rossin historiasta paljastui myös uusi äärimmäisen kiehtova energiatarina, tällä kertaa Yhdysvaltain armeijan kanssa toteutettu hanke: http://dodfuelcell.cecer.army.mil/library_items/Thermo%282004%29.pdf
  Raportti kertoo, että homma toimi loistavasti, kunnes Rossin New Hampshiren yliopistossa sijainnut laboratorio tuhoutui tulipalossa. US-armyn rahoittamat ilmaisen energian jatkotutkimukset Italian ja New Hampshiren laboratorioissa eivät osoittautuneet menestyksellisiksi.

  Aivan huikeaa juttua.

  Näistä nykyisen kylmäfuusiohankkeen uskottavuutta jonkin verran syövistä taustoista huolimatta huhut vellovat uusista läpimurroista:
  http://pesn.com/2011/05/17/9501827_Ampenergo_Amps_Up_Rossis_Energy_Catalyzer_in_America/

  Hanno Essén ja Bolognan yliopisto kuulemma antavat tieteelliset lausuntonsa tähänastisesta viikon-parin päästä. Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, Italian pääkanava RAI järjesti Rossin tapauksen ja aiemman ohjelmansa lisäksi pari päivää sitten telkkaridebatin. En osaa italiaa, joten en tiedä mitä sanottiin, mutta Passerinin blogin perusteella Rossi on yhä vahvoilla.

 19. Aleksis Salusjärvi says:

  Tämä tarina jatkaa kasvuaan. RAI tuuttaa ohjelmaa televisioon ja radioon, sadat tuhannet ihmiset lukevat Ny Teknik -lehden artikkeleita netistä.

  Kaiken keskipisteenä on spekulaatio, harhailevat kilpailevat käsitykset, jotka eivät perustu konkretiaan, vaan teoriaan. Tämän inhimillisen piirteen tunnisti ehkä parhaiten amerikkalainen sirkustirehtööri Phineas Barnum, joka väitti pystyvänsä näkemään ihmisen sisimmän. Kyse on luontaisesta taipumuksestamme itsepetokseen, joka ilmenee haluna hyväksyä epämääräisiä ja yleisiä positiivisia luonnehdintoja itsestämme tai tulevaisuudestamme. Barnum tutki satunnaista ihmistä ja kertoi tämän olevan esimerkiksi vilpitön, eläytymiskykyinen, tunteellinen tai vapautta rakastava – ja kuvailtu hämmästeli kun kuvaus piti paikkansa. Tähän perustuvat myös horoskoopit.

  Andrea Rossi on 2000-luvun Barnum, ja lisäksi köyhän miehen messias. Hän väittää tuovansa maailmaan sen, mitä se kipeimmin kaipaa. Kukapa ei tällaiseen uutiseen haluaisi uskoa. Ongelmana on, että hänen lahjansa ihmiskunnalle on salaisuus. Meidän täytyy vain luottaa siihen. Yleisö jakautuu niihin, jotka haluavat uskoa tarinaan ja niihin, jotka eivät halua olla hyväuskoisia hölmöjä. Keskustelu asiasta on kyltymätöntä. Sitä käy tuhannet ihmiset, joukossa häkellyttävän paljon fyysikoita.

  Onko Rossin tarinassa mitään perää?
  Vastaus saattaa yllättää: siitä ei olla kiinnostuneita, vaan spekuloinnista.

  Tuhansien kommenttien seassa ei ole pohdintaa siitä, minne päin Kreikkaa väitetty lokakuun voimala pystytetään, ja asiasta on uutisoitu ristiriitaisesti. Puhetta ei ole siitä, missä pienvoimalatuotantoa ollaan käynnistämässä (joku sivumaininta Serbiasta osui silmiini). Puhetta ei ole Craig Cassarinon taustoista, joka ilmestyi ikiliikkujan USAn lisenssin ostajaksi.

  Nämä seikat paljastaisivat, onko Rossin barnumefekti silkka hattutemppu. Ihmisten hyväuskoisuus kuitenkin estää ottamasta selvää, kiehtova vellova aihe turmeltuisi, jos se pilattaisiin taustatyöllä. Tämä tarina onkin klassisen kaunokirjallinen kaikessa ajankohtaisuudessaan.

  Tästä huomaamme myös, mikä on hömppälehden ja vakavamman julkaisun ero: Ny Teknik on johtanut aiheen uutisointia helmikuulta asti ja päässyt jopa testaamaan Rossin ikiliikkujaa – tämä aihe on lehden ehdoton läpimurto. Kuitenkaan sen toimittajista kukaan ei ole ottanut taustoista selvää, vaan he kulkevat kuin pässit narussa ja kirjoittaa vain niistä asioista, jotka Rossi masinoi uutisoitaviksi.

  On tietysti kiehtovaa nähdä, miten tämä tarina tulee päättymään – mutta yhtä lailla kiehtovaa on se, miten pitkälle juorumylly spekulointia jaksaa jauhaa, ennen kuin siltä leikataan siivet kylmällä faktalla.

Kommentoi

Sinun on kirjauduttava sisään kommentoidaksesi.