Luukku 10: Nänni, klikki, häpäisy: itsenäisyyspäivän suurtrollaus paljastettu!

Maaria Ylikangas | December 10th, 2016 - 11:35

Trollikonseptia kyseenalaistamaton tarina siitä, kuinka Venäjän tiedustelu kaappasi Suomen itsenäisyyspäivän 6.12.2016 …jälleen.

trolli-linnanjuhlatTänä vuonna itsenäinen Suomi täytti 99 vuotta. Tilaisuuden näyttävimpiä juhlallisuuksia isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö yhdessä rouva Jenni Haukion kanssa Helsingissä. Kansalaiset osoittavat vuodesta toiseen tilaisuutta kohtaan suurta kiinnostusta: parhaimmillaan televisioruudun ääreen löysi tiistaina uskomattomat 2,7 miljoonaa katsojaa, toisin sanoen lähes puolet Suomen väkiluvusta.

On siis selvää, että Linnan juhlat on trollaukselle ja julkisen sanan kaappaamiselle mitä otollisin paikka. Tänä vuonna, kuten monesti aikaisemminkin, kärsivät naiset. Toimittaja Jessikka Aro on tuonut suomalaisten tietoisuuteen trollikonseptin, jonka avulla voi saada kiinni venäjämielisen trollin itse teossa.

Linnan jälkipyykin puhutuin ja kuohuttavin juttu liittyi kuuluisan näyttelijättären, Jonna Järnefeltin, nänneihin. Juttu julkaistiin Aamulehdessä, joka tuomitsi Järnefeltin asuvalinnan tiukin sanakääntein ja lisäksi esineellisti naisen huomauttamalla, että tämä on sentään ikäisekseen varsin hyväkuntoinen.

Ensi silmäyksellä tämä ei vaikuta liittyvän Venäjän infovaikuttamiseen mitenkään, mutta totuus paljastuu, kun asiaa miettii tarkemmin.Tapaus Järnefelt sopii trollauksen mielenmaisemaan tunnettua naispuolista kulttuurihenkilöä ja tämän liberaalia pukeutumista halventavana. Putinin nousukas-Venäjähän tarjoaa naisille yhteiskunnalliseen kilvoitteluun lähinnä vaimokouluja, joissa rintaliivejä epäilemättä oppii käyttämään. Boheemin naisen julkinen nöyryyttäminen sopii agendaan.

Sama tapahtui  useissa suomalaisissa tiedotusvälineissä. Putinistiset trollit tehtailivat lehtien halventavia tekstejä, niinsanottuja “seurapiiriuutisia”, Linnan juhliin osallistuineista naisista. Toinen esimerkki infovaikuttamisesta on tapakouluttajan haastattelu ET-lehdessä, joka trollihengen mukaisesti kierrätettiin viime vuodelta uudelleen klikattavaksi. Kremlissä iloitaan, kun Suomessa on “tapakäytös kriisissä ja itsekkyys huipussaan”. Trolliasiantuntija Aro on osoittanut erääksi trollauksen merkiksi spämmäyksen, eli saman viestin lähettämisen aina uudelleen. Jäämmekin odottamaan, että ET-lehti löytää Kaarina Suonperän haastattelun vuodelta ’15 uudestaan ensi vuonna, joka tulee epäilemättä jälleen osoittamaan roomalaistasoista rappiota.

Tasa-arvoisen maan vapaa lehdistö tuskin tehtailisi klikkijuttuja, joilla pyritään halventamaan kohteita (juhlapukuiset naiset) ja viemään huomio pois olennaisemmista uutisista (melkeinpä mikä tahansa).

Trollaukselle tyypillisistä kaksoisstandardeista joutui kärsimään myös kansanedustaja ja Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, joka ei viime vuonna mennyt juhliin ja tänä vuonna meni. Infosodassa puoltaan ei voi valita, ja trollauksen voimin osoitettiin Anderssonille, ettei hän kummassakaan tapauksessa toiminut oikein.

Mukaan parjauskuoroon lähti myös Savon Sanomat, joka piti avaria kaula-aukkoja ikävänä ilmiönä ja otti silmätikuikseen perussuomalaisten kansanedustaja Kike Elomaan ja Merja Rehnin, keskustalaisen elinkeinoministeri Olli Rehnin puolison. Esimerkkien valossa vaikuttaa siltä, etteivät eri-ikäiset ja erinäköiset naiset ole trolleilta turvassa.

Huolestuttavaa tässä trollausepäilyssä on se, että aiemmin infosotaa on voitu käydä keskustelupalstoilla ja julkaisupolitiikaltaan avoimilla verkkosivuistoilla. Mutta Luutiin havainnon perusteella näyttää siltä, että trollit valtaavat perinteisiä toimituksellisia medioita. Tavallisesti trollit ovat myös panostaneet eri tasoiseen valheelliseen uutisointiin tai väärän tiedon levittämiseen, mutta nyt kyse on enemmänkin taidokkaasta sukupuolimoraaliin liittyvästä viestinnästä. Näissä uutisissa “stylistit” ja “tapakouluttajat” laitetaan mollaamaan juhlaan pukeutuneiden naisten ulkonäköä, käytöstapoja tai makua, ja loukataan samalla suomalaisten arvokkainta kansallista juhlapäivää. Sama on tapahtunut aiempinakin vuosina, erityisesti 2010-luvun aikana Linnan juhlien jälkeinen misogyyninen trollaus on vain kiihtynyt.

Huomion johtaminen naisten pukeutumiseen ja eritoten nänneihin sopii  infosodankäynnin intresseihin. Näin harhauttaminen juuri toimii: yhteiskunnallisesti tärkeitä juttuja esimerkiksi natsien ja kansallismielisten marsseista ei nähty valtakunnan pääuutisina, vaan moraalisesti mukakuohuttava nännisisältö vie huomion.

Onko suomalainen lehdistökään enää vapaa putinistisesta, konservatiivisesta Venäjä-trollista? Toimittaja kuin toimittaja joutuu nyt kysymään itseltään: olenko minä trolli, onko minun kollegani trolli.

Jessikka Aron konseptin mukaisesti Luutii jää nyt odottamaan kommenttipalautetta, joka vahvistaa trolliepäilyn oikeaksi.

Yksi kommentti

  1. Pauli Kohelo says:

    Ei tässä oikeat ihmiset enää voi oikealla nimellä esiintyä, kun trollit riehuvat.

Kommentoi

Sinun on kirjauduttava sisään kommentoidaksesi.