Luukku 19: Printattavat lahjat

Risto Niemi-Pynttäri | December 19th, 2016 - 08:01

papertoys1

Vahvalle paperille printattavat hahmot, joista leikataan ja taitellaan kolmiulotteisia figuureja, ovat jo pitkään tehneet tuloaan. Ne muuttuivat mielenkiintoiseksi vasta, kun aikuiset viimeinkin jättävät värityskirjansa ja siirtyvät meditoimaan saksien ja liiman kanssa.

“Paper toys” haulla löydät arkarreltavaa mallistoa pientä maksua vastaan tai ilmaiseksi.  Skriinille aukeaa värikäs pdf, joka näyttää paperinuken ja ompelukaavan välimuodolta. Printtaa se paperille, joka on hieman tavallista vahvempaa. Tämä on ehkä esimakua myös tulevista jouluista, kun tulostimesta ulos otettavat askartelutehtävät monipuolistuvat koskemaan koko esineellistä maailmaamme. Näissä vanhoissa, paperisissa 3D malleissa, on kuitenkin jotain meditatiivista – kuten saksimistehtävä. On monta syytä, minkä takia saksien käytön soisi liittyvän myös paperin jälkeisen ajan printteihin.

1. Leikkaa saksilla paperille printtaamasi paper-toyn osat yksi kerrallaan. Saksikätinen aikuinen pääsee tämän myötä syvälle oman maailmasuhteensa perustaan.

papertoy2Kun irrotat kohteen taustasta, huomaat että se ikään kuin syntyy uudelleen. Aiemmin se oli kuva paperissa, mutta saksittuasi sen irti siitä tulee oma esineesi. Tämä on tietysti asia, jota lapsi toistaa toistamistaan: leikkaa, ottaa kuvan irti, omaksuu ja leikkaa.

Ilman muuta Matisse aikanaan kävi olennaisen äärelle, kun alkoi taiteilija-ateljeessaan leikellä paperista lumihiutaleita. Ei liene sattuma, että kyseessä on nimenomaan lumihiutale: kohde, jota jokainen on yrittänyt ottaa kiinni ja tehdä omakseen siinä onnistumatta.  Matissen lumikukat (1951) kaartelevat niin pehmeästi ja sulavasti, että on vaikea sanoa tutkiiko hän siinä saksien muotoa luovaa ominaisuutta vaiko lumipenkkaa.

Paperiset lumikiteet tehdään toisella tekniikalla. Paperia laskostamalla saadaan siinä ihmeitä aikaan. Kiteisen muodon synty liittyy kiinnostavalla tavalla reikäiseen ja laskokselliseen todellisuuteen. Symmetria ei ole tämän vaikeampaa.

Kaikkineen kyseessä on luova perusteko: hahmotetaan esine ja irrotetaan se paperisesta taustasta. Ja lumikiteen tapauksessa monikertaistetaan tausta ja irrotetaan fraktaalikuvio. Monessa tapauksessa paperin leikkaamisen tehtävä jää tähän vaiheeseen: luovaan irrottamiseen, ja hahmojen irralliset jäsenet eivät koskaan pääse loksahtamaan kohdalleen.

2. Kokoa hahmo taittelemalla ja liimaamalla. Ota avaruudellinen tila käsiisi.

Nyt tarvitaan avaruudellista hahmotuskykyä, millaisia neliöitä, kuutioita ja sylinterejä saat koottua näistä leikatuista paperilappusista. Löydätkö oikeat reitit, katkoviivat ja nuolet, niin että litteän tason vastinkappaleet kaartuvat avaruudellisesti yhteen ?

 

2016-12-18-19-30-04Ehkä tämä tilaa luova askartelukyky käy entistä tärkeämmäksi kolmiulotteisten printtereiden aikana. Toki ensin tarvitaan taito ymmärtää englanninkielisen ohjekirjan yksitasoista logiikkaa, tiedän miten haitallista tässä on spekulaatiokyky ja taito löytää monia vaihtoehtoja. Muista: vain yksi ratkaisu on sallittu. Sinä voit onnistua tässä, voit muuttaa kaavat omien käsiesi myötä välineiksi jotka toimivat. Voin kuvitella, kuinka esineitten internetistä saat halvalla piraattiversion moottorista osineen sekä kaavion – ja se maksaa vain murto-osan hinnasta, minkä meikäläinen joutuu maksamaan hankkiessaan moottorin koottuna.

Aluksi edessäsi on nyljetyn olennon nahka, avattuna ja levällään, tehtäväsi on laittaa se kokoon jälleen. Olennon ulottuvuudet on hahmotettava. Oppiminen tapahtuu vähitellen: ensin paperilelujen tekeminen lähenee kuvanveistoa, ja kun olet valmis siirtymään paperista pahviin olet jo lähes arkkitehti.

Olen kuullut, että jotkut ovat edenneet niin pitkälle, että hyödyntävät paperi-askartelun malleista enää vain kaavat. He hyödyntävät paperin sijaan huopaa, kangasta, muovia, vaneria, nahkaa, tuohta, eivätkä enää osaa lopettaa meditoivaa harrastustaan.

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Kommentoi

Sinun on kirjauduttava sisään kommentoidaksesi.