Tyhmiä ideoita

Aleksis Salusjärvi | July 17th, 2016 - 15:23

Mitkä ovat tyhmimmät suomalaiset ideat viimeiseltä 10 vuodelta? Otin selvää.

Hyvien ideoiden ajatellaan leviävän parhaiten demokraattisesti. Mitä useampi ihminen kannattaa ajatusta, sitä parempi se lähtökohtaisesti on, olkoonkin että historia paljastaa vähemmistöjen usein olleen oikeassa.

Tuntemattoman hollantilaisen mestarin maalaus tyhmyyden kiven poistamisesta, 1700-luku.

Tuntemattoman hollantilaisen mestarin maalaus tyhmyyden kiven poistamisesta, 1700-luku.

Nimien kerääminen on perinteinen ja uskottava tapa osoittaa, että jotakin ajatusta kannatetaan laajasti. Adresssit.com on kerännyt tuhansittain kansalaisehdotuksia 10 olemassaolovuotensa aikana. Laajaa kannatusta saava ehdotus voidaan olettaa hyväksi ideaksi. Toki musertavimmillaan typerät ideat ovat silloin, kun ne saavat laajat joukot taakseen. Moni sota muistuttaa meitä siitä.

Entä huonot ideat? Tyhmäksi ideaksi voidaan olettaa sellainen, jota kukaan ei kannata. Toisinaan ne sotkeentuvat nerokkaisiin ideoihin, jotka ovat liian divergoivia arkiselle mielelle ja jäävät siksi syrjään. Tyhmien ideoiden ehtymätön kokoelma alkaa Adressit.comin peräsivulta 789. Ne ovat saaneet vuosien aikana vain yksittäisiä puoltavia allekirjoituksia.

Tyhmyyden kirjo on näissä ehdotuksissa laaja. Rehellisen ja vilpittömän tyhmyyden lisäksi mukana on tahallisia vitsiprovokaatioita, suutuspäissä kyhättyjä rähähdyksiä sekä älyllisiltä kyvyiltään rajoittuneiden purkauksia. Kokonaisuudesta syntyy alun hilpeyden jälkeen tunkkainen ja ahdistava. Ahdasmielisyys on totisesti tyhmyyttä osuvasti kuvaava sana, inspiraatiota on tyhmyyden keskeltä etsimällä etsittävä.

Kiintoisinta on, että moni aloite koskee kulttuuria. Varsinkin televisioviihde näyttää täyttävän suuren kansanjoukon älyllistä päivittäistä askartelua tehokkaasti. Heikkolahjainen Suomi tapittaa Salattuja elämiä herkeämättä ja jammailee Anna Abreun tahdissa. On ilo ja onni, että heidän päivänsä ovat näin harmittomissa ja tyhjänpäiväisissä käsissä. Heikommissa demokratioissa he olisivat propagandan ja kansankiihotuksen pääyleisö.

Niin ikään aloitteista suuri osa pyörii perussuomalaisten ympärillä. Populistinen puolue löytää vankimman tukensa juuri tyhmyyden keskeltä. Ei ole ollenkaan sattumaa, että Timo Soini kirjoittaa Plokiaan tökkivällä päälausekielellä kuin itsekin olisi pelkkä kävelevä pökäle. Hän on eittämättä hyvin taitava poliitikko.

Yhtä kaikki, tässä katsaus suomalaiseen tyhmyyteen. Turvassa ollaan, toistaiseksi.

Hard Rock Hallelujah Suomen kansallislauluksi!!!!!!!

”osaan paljon PAREMMIN Hard Rock Hallelujahin sanat kun maamme laulun”

Rock takaisin Cantina Westiin!

”nykyään siellä ei soi kuin tico tico musa..”

Alkoholistille morsian/sulhanen tv-sarja

”Pitää meidät alkoholistitki ottaa huomioon – – seuraisimme pubi elämää ja kuvaisimme treffit paikallisissa kuppiloissa.”

Frederikille tribuuttialbumi

”Tällä adressilla vaaditaan, että Frederikin hiteistä julkaistaisiin tribuuttialbumi, joita tulkitsisivat monet eri artistit. Se kuullostaisi aika hauskalta, jos Elastinen räppäisi Titanicia tai jos Ari Koivunen esittäisi Tshingis Khanin.”

Yhdeksän vuoroparia takaisin pesäpalloon

”epäreiluuden korjaamiseksi pyydämme palaamaan suomalaisessakin pesäpallossa samaan yhdeksän vuoroparin järjestelmään, joka sen kantamuodossa, amerikkalaisessa pesäpallossa eli baseballissa, on koko ajan ollut käytössä.”

Kirja Cisse Häkkisestä

”Albertista ja Remusta on jo omat kirjat julkaistu”

Munamies euroviisuihin

”Lordin jälkeen on menestys ollut normaalilla tasolla ja hyvä niin sillä ketä nyt “normi” esiintyjät kiinnostaisikaan.”

Gangnam Style Tampereen Ilveksen maalilauluksi

”Costello Hautamäen loppuun hinattu We Are The Kings ei enää uppoa. Kuka edes jaksaa kuunnella noita 80-luvun rokkirallatuksia?”

Valokuvauskielto pois Helsingin uima-altailta

”Useimmissa Suomen kunnissa julkisilla uima-altailla riippumatta siitä onko allas sisällä vai ulkona on valokuvaus sallittu.”

Salatut elämät alusta asti televisiion!

”On erittäin harmillista, kun kaikkia vanhoja jaksoja ei mistään saa tai löydä”

Haluamme polttaa tupakkaa väliaikasessa säilössä!!

”Haluamme polttaa tupakkaa väliaikaisessa säilössä. Vaadimme viranomisia toimittamaan savukkeita pyydettäessä”

Suomesta luomumaa, ei AIV rehua, ei lisäaineita.

”Suomi on taloudellisessa katastrofissa. Tekemällä Suomesta luomumaa, kasvattaisimme vientiä, lisäisimme turismia ja huolestuttavan pitkät terveydenhuollon jonot lyhenesivät erittäin radikaalisti”

Rautatie Jäämerelle

”Rautatie helpottaisi Pohjois-Suomen olemassa olevien ja tulevien kaivosten malmi- tai rikastekuljetuksia, puutavarakuljetuksia”

Pois kukat ja viherkasvit,ruokakaupoista.

”On ilkeetä mennä kauppaan, missäkukka karpäset levitäytyvät hedelmiin ja tiesminne.”

Rahan väärentäjille kuoleman rangaistus

”Tällä hetkellä kuoleman rangaistus ei ole käytössä mistään rikoksesta tuomiona. Olen samaa mieltä siitä ettei kuoleman rangaistus ole yleensä hyvä rangaistus muoto. Kuitenkin yksi kuoleman rangaistuksen suurinpia ongelmia on että syyttömiä voidaan erehdyksessä tuomita kuoleman rangaistukseen. Kuitenkin rahan väärennys rikoksissa näin ei käy koska rahan väärennys rikoksissa tuomitut ovat aina syyllisiä eli varmuus on sata prosenttinen. Tämä ei ole euroopan unionin säädöstä vastaan koska kuoleman rangaistusta ei otettaisi käyttöön kuin rahan väärentämis tapauksissa.”

David Hasselhoff Kuudennelle Linjalle esiintymään

”Nimeä listaan niin saadaan vuoden bileet”

Vesipuistojen mainoksien musiikki vaihdettava!

”Jokaikinen television katsoja joutuu kärsimään Wasalandia, Tropiclandia, Puuhamaa, Visulahti, Serena yms. aiheuttamasta musiikkiterrorista mainosten muodossa. Kyseisillä paikoilla kun on vähintään toistakymmentä vuotta vanha mainosmusiikki, joka on jo silloin tuotettu niin halvalla kuin mahdollista ja mahdollisesti vielä ammattitaidottomasti. Muuten moisten taidepläjäysten olemassaoloa ei voi mitenkään selittää, ja huonosti tuokin selitys toimii.”

Suomen puolustusministeriön vaadittava selvitys Tanskalta

”oliko Sampo Pankin ostamisella Tanskan tarkoitus aiheuttaa Suomen kansalle taloudellisia vahinkoja ja henkisiä kärsimyksiä sekä ottaa vaivihkaa haltuun suuria suomalaisia organisaatioita.”

Suomeen tasavero ja tasatulo

”kansalainen saa tienata tietyn summan vuodessa, esim. 10000 euroa, ilman mitään veroa. Tämän ylimenevästä osuudesta otetaan kaikilta sama vero 100 prosenttia. Jos joku ei pysty itse ansaitsemaan 10000 euroa, maksaisi valtio hänelle tämän summan.”

lapsen velvollisuuksien määrittäminen lastensuojelulakiin

”Ilman velvollisuuksien lisäämistä lakiin, tulevaisuudessa rajoja kokeilevien nuorten määrä tulee lisääntymään ja nuorten keskuudessa syrjäytymisen määrä tulee lisääntymään.”

Isot puut karsittava heti!

”Sähköyhtiöiden on alettava heti karsimaan puita jotka ovat isoja ja vaarassa kaatua myrskyn tullessa sähkölinjojen päälle. – – Koska ei kukaan halua tälläisiä sähkökatkoja kuin nyt jouluna kävi.”

Tuure Kilpeläisen lopetettava musiikin julkaiseminen

”Minulla ei ole mitään henkilökohtaista Kilpeläistä vastaan, ainoastaan hänen tuotostaan.”

Internet on lopetettava

”Me allekirjoittaneet  emme halua enää altistua tietoverkoissa mesoaville vajakeille ja idioottien massoille. DNS-järjestelmä ja tietoverkkoinfrastruktuuri on revittävä alas ja internet lopetettava.”

Lapset pois kaupoista ja ostoskärryistä.

”Vaatteista voi jäädä epäpuhtauksia ja bakteereja kärryihin, jotka sitten siirtyvät ruokaostoksiin ja aiheuttavat merkittävän sairastumisriskin.”

Rivien välistä lukeminen oppiaineeksi

”Vaadin opetusministeriön ottavan rivien välistä lukemisen oppiaineeksi äidinkielen rinnalle.”

vaadimme Samsung halpis puhelimet pois myyynnistä

”Samsung halpis puhelin mitä saa hintaan 7-10.€ on tosi surkea puhelimeksi ensikin se ei aina kuulu hyvin pätkii tekstiviesti muisti liian äkkiä täynnä on laatunsa heikko puhelin ja täysi susi”

Lapin Lääni Autonomiseksi

”Polttoaine- ja autoverotus ovat enemmän haitallista Lapissa, jossa on pitkät välimatkat töihin, jne.”

Paavo Arhinmäki tuomittava maanpetoksesta

”Arhinmäki on määrätietoisesti ja järjestelmällisesti osallistunut isänmaamme tuhoamiseen myöntämällä Kreikalle tukipaketteja tietäen, ettei lainattuja rahoja saada koskaan takaisin”

Kiasma lakkautettava

”Korkeakulttuurin snobistinen elämä kuplassa vailla reaaliteetteja, sekä härski huijaaminen ja tyhmäksi tekeminen on loputtava!”

sisiliskot pois metsistä

”Ette ehkä ymmärrä mitä haen adressilla takaa, mutta ideana on se, että kaikki sisiliskot yms. otettaisiin maailmasta pois.”

armeijasta aseet pois!!

”kun nyt on tapahtunut surullinen ampuma tapaus armeijassa,niin eikö olisi oikein kaikkia muita aseen omistajia ja metsästäjiä kohtaan että myös tämän tapauksen johdosta armeijalta otetaan aseet pois tai ainakin kovat patruunat pois.kiristettiinhän lakia koulusurmienkin vuoksi.”

Liian kovat helteet kiellettävä!

”Ehdotan, että eduskunta päättäisi laskea ulkolämpötiloja inhimillisempään suuntaan koko Suomessa.”

Kielletään raviurheilu Suomessa.

”Nuoret tallitytöt ovat seksuaalisen hyväksikäytön uhreja ja lisäksi ilmaista lapsityövoimaa. Hevoset vapaiksi laitumille.”

Siilitukka-termin käyttö lopetettava

”Elollisen luontokappaleen vertaaminen lyhyeen päälaen karvoitukseen, elottomiin sarveiskuituihin niiden näennäisen samanlaisuuden vuoksi, on röyhkeää ja vastuutonta puhetta. – – ehdotamme siilitukka-termin korvaajaksi termiä piikkitukka tai pystytukka.

Turku Suomen pääkaupungiksi

”Turun ja Helsingin välistä keskustelua häiritsee koko ajan historiassa tapahtuneet vääryydet. Helsingin meediaylivoima on lisäksi jatkuvasti levittänyt turkuvastaista viestiä. Tämä viestintä on häirinnyt myös koko Suomea.”

Tuet pois pitkäaikaistyöttömiltä!

”laitettaisiin tekemään jotain työtä rahansa eteen. Kuten esimerkiksi polkemaan pyörällä sähköä valtakunnan verkkoon. – – Terveyshyödyt olisivat verrattomat.”

Valtion velkaantumisen lopettaminen

”Valtion täytyy laskea palkkojaan, esim. yli 2000 yli menevältä osalta 30%. Näin jatketaan niin kauan kunnes palkat pystytään maksamaan ilman velanottoa.”

Etäluettavat mittarit kiellettävä lailla.

”Etäluettavat mittarit ovat terveysriski. Useat ei-kaupalliset tutkimukset osoittavat radioaaltojen olevan karsinogeenisia.”

Laululyriikka oppiaineeksi

”Miksi nuoret tutustutetaan mieluummin iankaikkiseen kalevalaan ja kökköproosaan vaikka musiikkibisneksessä liikkuu moninkertaisesti suurempi määrä rahaa kuin kirjoissa?”

 

 

 

 

 

16 kommenttia

 1. Cisse Häkkisestä on jo kirja – ja Turku oli jo Suomen pääkaupunki.

  Niiden asioiden kanssa on vain elettävä, Cissen kirjan luinkin.

  • Aleksis Salusjärvi says:

   Tosiaan, viisainta on vain ottaa asiat niin kuin ne tulevat: Cissen kirja, Turun kaupunkistatus ja sisiliskot. Jää aikaa enemmän kesästä nauttimiseen ja ihmissuhteisiin ja muihin käsillä oleviin asioihin.

 2. Liisu says:

  Tyhmyys lamaannuttaa. Se lamaannuttaa minutkin, kun huomaan sitä itsessäni. Mitä enemmän tyhmyyttä, sitä lamaannuttavampaa se on. Missä on viisaus? Kenen päässä se itää? Kuka levittää sitä ympäriinsä?

  Toisaalta: eräs opiskelutoverini sanoi: “Minusta tekeytyminen tyhmäksi on viisautta.
  Olen mieluummin tyhmä, sillä tyhmänä oleminen on helppoa, ainakin helpompaa kuin viisaana olo. Kärsii vähemmän.”

  Minulle on sanottu: “Pidät aina itseäsi viisaampana kuin muut.” Sehän loukkaa minua. Minähän pidän TOISIA aina viisaampina kuin itse olen. Miten ihailenkaan toisia ihmisiä!

  Aina ihailemani henkilöt eivät ole kuitenkaan sellaisia millaisiksi heidät kuvittelen. He saattavat tipahtaa korkeuksistaan rähmälleen maahan. Tai sitten he osoittautuvat, kun lukee heidän päiväkirjojaan (jotka eivät ole kirjoitettuja ehkä julkisuutta varten), tavallisiksi ihmisiksi! Miten räikeästi he käyttävät suhteita hyväkseen. Miten he lajittelevat ihmiset hyviin ja huonoihin. Hyvät ovat niitä, jotka kehuvat kirjoittajan töitä, pahoja ovat ne jotka eivät pidä niistä.

  Tämä ominaisuus näyttää olevan myös Virginia Woolfilla, jonka päiväkirjaa, sen toista osaa, luen parhaillaan. Hän on eräs mielikirjailijoistani. Hän ei putoa korkealta, muuttuu vain ihmiseksi ihmisten joukossa. Hän tapaa mielenkiintoisia ihmisiä, seurustelee monien tunnettujen ihmisten kanssa. Esim. T.S. Eliot ja Turner ovat hänen perhetuttujaan. Mutta hänkin lajittelee ihmiset ylä- ja alaluokkaan kuuluviksi. Puhuu inhoten: “Ne alaluokkaan kuuluvat…!” (aivan kuin nykyisin kuulee sanottavan inhoten perussuomalaisista: “Ne persut…!) Ja hän jakaa ihmiset älykkäisiin ja tyhmiin. (Itseään ja miestään hän pitää älymystöön kuuluvina). Jokaisen tapaamansa ihmisen hän kuvaa tarkasti sekä ulkomuodolta että tämän sisäisiltä ulottuvuuksilta. Huomaa jokaisen näpyn nenänpäässä, tai riettaan hymyn kasvoilla. Virkistävää luettavaa? Kyllä ja ei. Tuntuu tutulta. ja tavalliselta. Niinhän mekin…

  Tosi mielenkiintoisia nuo “Tyhmät ideat”. Minkähän tyhmän idean laittaisin tuohon joukkoon. Kelpaisikohan:

  – Vaaditaan tasa-arvon TOTEUTUMISTA kaikille kansalaisille Suomessa!

  Onhan tyhmää? Tyhmää myös tämä kirjoittaminen vähän niin kuin asian vierestä.

  • Aleksis Salusjärvi says:

   Näissä tyhmyyksissä viehättää ajatus siitä, että tyhmä ottaa opettavaisen roolin. Tyhmyyden koominen ja traaginen piirre kirkastuu aina silloin, kun tyhmä alkaa opettaa muita. Väärän kuninkaan päivän idea lienee kummunnut tästä, antisokraattisesta tilanteesta, kuten Penjami kirjoittaa.

   Tyhmyys on vaarallista vain silloin, kun se on tahallisen kapeakatseista ja ahdasmielistä. Naapurin kaivon käyttäminen jäteastiana ei selity oikein muulla kuin kapeakatseisella tyhmyydellä. Väittäisin että jokaisella ihmisellä on tällaisia aatoksia aika-ajoin mielessään, etenkin kun ajatukset liittyvät woolfilaiseen pahantahtoisuuteen. Ne ovat nimenomaan asioita, joita on hyvä purkaa päiväkirjaan. On ihan helpottavaa huomata jälkeenpäin olleensa tyhmä, jos tyhmyys on jäänyt vain päiväkirjan sivuille. Sellainen opettaa armollisuutta itseä kohtaan.

   • Anonyymi says:

    “Tyhmyyden koominen ja traaginen piirre kirkastuu aina silloin, kun tyhmä alkaa opettaa muita”.

    Näinhän se on. Tämä on kovin hyvin näkyvissä someaikakaudella, kun jokainen tai ainakin joka toinen haluaa esiintyä kaikkien alojen asiantuntijana. Tyhmiä kysymyksiä kannattaa uskaltaa kysyä, koska usein ne paljastavat kaikkien muidenkin suuren tietämättömyden. Kysyminen on ihmettelemistä, yleisen hölynpölyn taakse pääsemistä. Totuuden löytämistä. Uusien kysymysten syntymistä. Myönteistä uteliaisuutta. Joten: haastakaa opettajanne hankalilla kysymyksillä!

   • Aleksis Salusjärvi says:

    Asiantuntijuus tyhmyyden vastakohtana lienee kulttuurimme pohjakerroksissa oleva juttu. Elitismi tarkoittaa asiantuntijuutta, joka on luonteeltaan eksklusiivista. Sydänkirurgiaa pääsee tekemään vain valikoitu testattu joukko valvotuissa olosuhteissa. Tom Wolfe kritisoi Susan Sontagia juuri siitä, että hän kirjoittaa asioista, joiden asiantuntija hän ei ole. Se tarkoitti Wolfen mukaan sitä, että Sontag ei tiedä mistä kirjoittaa.

    Tyhmä kysymys on sinänsä vaaraton, sehän asettuu vastaanottavaksi täsmentävälle tiedolle. Suomalainen hölmöläishuumori kääntää asian päälaelleen, niin että kysymisen sijaan siirrytään suoraan toimintaan.

   • NN says:

    Kulttuurin “pohjakerros” siis: tyhmyys voi sijaita miltei missä vaan, myös eliitin keskuudessa, muun muassa poliittisessa valtaeliitissä. Tätä nykyistä eduskuntaa ja hallitusta seurattua on monesti tullut mieleen ettei siellä istu parhaimmisto tai tämän maan fiksuin väki.

    Siitähän voi sitten syyttää tyhmää kansaa? Ovatko kansalaiset tyhmiä vai onko meitä huijattu? Vedätytetty surkean median, heikkolahjaisten toimittajien, ja kansalaisia tyhminä pitävien poliitikkojen taholta.

    Netistä on helppoa nostaa esille “kulttuurimme pohjakerrosten” tuottamia tyhmiä ideoita ja parkaisuja, avointa vihapuhetta ja tyhmää raivoa. Todeta ylimielisesti: onpa tyhmää. Niin sanomalla tyhmien tekojen tekijältä otetaan vastuu sanoistaan ja teoistaan. Tyhmien tekojen tekijää kohdellaan silloin kuin ei-vastuullista aikuista, kuin lasta tai kuin ihmistä joka ei ole täysvaltainen. Se vasta on tyhmä teko!

    Jokaiselta aikuiselta ihmiseltä on voitava vaatia ja edellyttää vastuuta sanoistaan ja teoistaan. Tyhmäksi nimeäminen ei tee ihmisestä tyhmää vaan vastuuttoman, ajattelemattoman. Tätä samaa tietämättömyyttä ja vastuuttomuutta, on kyllä myös nk. eliiteissä.

    Sydänkirurgi on helppo valinta eliitistä, koska tiedämme ettei yksikään lääkäri harjoita ammattiaan kovin kauan ellei tämä sitoudu jatkuvalle vertaisarvioinnille ja eettiselle valvonnalle. Näin ei ole suinkaan kaikissa ammateissa.

    Etsin äskettäin nuohoojaa, mökin piippuja rassaamaan. Siinäpä hieno ammattikunta, fiksuja ja tietäviä, osaavia ja vastuuntuntoisia ihmisiä!

   • Aleksis Salusjärvi says:

    Hieno ja täsmällinen huomio. Poliittinen eliitti ei taatusti ole kansan parhaimmistoa älynlahjoiltaan – ennemmin se on se joukko, jonka spesialiteetti liittyy kykyyn henkilöidä itseensä keskeisiltä tuntuvia epäkohtia tai päivänpolttavia aiheita. Ei analyyttinen ajattelu ole siinä välttämättä mikään vahvuus.

    Eliitin tyhmyys on ihan oma tyhmyyden traaginen sivupolku – etenkin jos kyse on tiede-eliitistä. Esim Stephen Hawkingilla on ilmennyt muutamassa yhteydessä kiusallisen asiantuntematonta sivu suun puhumista, jonka oikaiseminen on hankalaa, koska hänen asemansa on mikä on.

    Ajatus eliitin hyväätekevästä vaikutuksesta tyhmyyttä vastaan syntyi kirkkaana mielessäni tämän artikkelin myötä:
    http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/timo-soini-saa-viela-ministerinakin-pilkata-pasmaroida-ja-nimitella-muita-huippupoliitikkoja/

    Minusta on ilmeistä, että siihen tyhmyyteen, jota politiikassa nyt pidetään hyveenä, tulee suhtatua juurikin vastuullisena tyhmyytenä ja eliitin on katsottava niin ikään asiassa peiliin.

    Mutta vielä jään pohtimaan väitettäsi, tuleeko kaikkeen tyhmyyteen suhtautua vastuullisena tyhmyytenä. Onhan osa väestöstä alati alentuneesti syyntakeisia. Syitä siihen voi olla useita, mutta jo päihteet saavat ihmisen helposti menettämään vakavastiotettavuutensa. Känniölinälle tupataan kohauttamaan olkia – mutta adressit.comin kaltaisiin ympäristöihin ne jäävät vuosiksi talteen.

  • VilkeGalle says:

   Ainakin Atik Ismail on kirjoittanut Cissestä kirjan. Sitaateissa olleiden muiden asia- ja oikeinkirjoitusvirheiden oli varmaan tarkoitus olla humoristisia.

 3. Penjami Lehto says:

  Virginia Woolfin aikana luokkayhteiskunta hallitsi Englannissa ajattelua niin vahvasti, että ehkä sen vaikutus Woolfin päiväkirjoja lukiessa syytä ottaa lieventävänä seikkana huomioon.

  Tyhmyys muuten voi tietysti olla määriteltävissä enemmän asenne- kuin sivistyskysymykseksi. Viisasta on sokraattinen tyhmyys, jossa luopuu ennakkotiedoistaan ja antautuu ihmettelemään – tosin Sokrates käytti julmaa ironiaa kertoessaan sitten kuitenkin aina lopulta, mikä asian todellinen laita oli. Kun oli ensin saanut vastapuolen avautumaan kysymyksillä ja osoittamaan tietämättömyytensä.

  Uppiniskainen, omaa erehtymättömyyttään julistava näkemys on tyhmyyttä – sitä suurempaa, mitä vahvempana sen liepeillä leijuu sivistyksen puute. Kyllä absoluuttistakin tyhmyyttä tai ainakin sen kaltaista on, silloin kun kolme seikkaa lyö kättä yhteen: ajattelemattomuus, tietämättömyys ja itsekeskeisyys. Niistä lienee jotkin noista Aleksiksen esittelemistä aloitteistakin saaneet alkunsa.

  Tuossa edellisessä postauksessani kirjoitin Pinxinmäen kesänäyttelystä. Kari Hotakainen kirjoitti näyttelyn esittelytekstissä Olli Lyytikäisen taiteesta (Lyytikäinen ei tosin näyttelyssä mukana):

  “En koskaan tavavannut taiteilijaa, mutta siitä lähtien olen ollut hurmaantunut hänen käsittämättömyydestään. Samoihin aikoihin kuuntelin aivan liikaa musiikkia, jossa laulettiin ja selitettiin mielentiloja ja maailmaa. Siirryin jazziin vain sen takia, ettei siinä laulettu eikä sitä voinut selittää. Eikä ymmärtää.”

  – Hieno näkökulma. Toki maailmaa ja elämääkään on vaikea ymmärtää, mutta niissä kuitenkin on koko ajan läsnä jonkinlainen selittämistaakka. Pitäisi ymmärtää. Siksi tuollainen taidekokemus, jossa voi turvallisin mielin laskeutua ymmärtämättömyyden tilaan kokematta itseään mitenkään vaillinaiseksi, on aika tervehdyttävä.

 4. Riku Riemu says:

  En tiedä, mikä siinä on, mutta monet noista ehdotuksista saavat ihastuneen kannatukseni. “Internet on lopetettava”, on suorastaan hieno. Liian laiska kuitenkin olen, noita ehdotuksia allekirjoituksellani kannattamaan. Kovin montaa vihapäissään tehtyä en ehdotuksista löytänyt, kaikki saivat minut hyvälle tuulelle, jopa nauramaan.

  • Aleksis Salusjärvi says:

   En juuri poiminut mukaan heikosti laadittuja vihanpurkauksia. Usein ne koskevat julkisessa virassa toimivan ihmisen potkuja tms. Se, mikä on potentiaalisesti viehättävää kansalaisaloitteissa on, että ne tulevat poliittisten myllynkivien ulkopuolelta, minkä takia niissä ilmenee spontaanilla tavalla ihmisten halu vaikuttaa ympärillään oleviin asioihin. Samalla paljastuu mikrokoossa se, mikä yhteisten asioiden hoitamisessa on hankalaa: kokonaiskuva alkaa hämärtyä nopeammin kuin kissaa ehtii sanoa.

   • Anonyymi says:

    Mikrotaso heijastuu makrotasolle ja päinvastoin. Ne eivät ole toistensa vastakohtia vaan osa yhteistä todellisuuttamme, yhteistä ihmisyyttä. Ja sihenhän tyhmyys kuuluu kiinteästi, ja hyvin pysyvästi.

 5. ketjukolaaja says:

  Kannatan enimmin tuota rautatietä Jäämerelle, koska sinne on aika pitkä matka ajaa omalla autolla. Voisi siis olla malmijunien ohessa myös henkilöliikennettä. Pääsisi käymään Jäämerellä ja voisi matkalla ottaa kunnon torkut.

  Myös laululyriikan sisällyttäminen oppiaineisiin olisi hyvästä. Tosiaan aivan turhaa on luettaa vanhoja näytelmiä, kun voi opettaa lapsille iskelmien väsäystä.

  Rivien välistä lukeminen olisi myös kannatettava oppiaine. Varsinkin laajoilla kursseilla voisi perehtyä siihen miten rivien välit elävät aikakausien saatossa. Kun yhteiskuntajärjestelmät muuttuvat saatetaan ruveta kiinnittämään huomiota erisuuntaisiin rivienväliviesteihin kuin ennen maailman aikaan. Lopulta voi käydä niin, että rivien välit muuttuvat mahdottomiksi tulkita ilman kunnon perehtymistä aikakauteen ja sen tyhmyyteen.

 6. VilkeGalle says:

  Ainakin Atik Ismail on kirjoittanut Cissestä kirjan. Sitaateissa olleiden muiden asia- ja oikeinkirjoitusvirheiden oli varmaan tarkoitus olla humoristisia.

Kommentoi

Sinun on kirjauduttava sisään kommentoidaksesi.